Hober spreman za sezonu

Komunalno Trgovačko Društvo „Hober“ (u vlasništvu Grada Korčule) ovih je dana u punoj operativi proljetnih radova čišćenja,bojanja i opremanja grada Korčule, uređenja njegovih ulica,šetnica,parkova i plaža za nadolazeću turističku sezonu.

Direktor Marko Milat napominje da 28 stalno zaposlenih djelatnika ne radi samo u jednoj djelatnosti,nego se raspoređuju prema potrebama posla. Broj je radnika manji u odnosu na obim poslova,ističe Milat,inače je i starosna struktura stalno zaposlenih upozoravajuća,dok poslovanje zbog racionalnosti ne dozvoljava nove zasebne radnike,a sigurno bi povećali efikasnost u poslu i smanjile bi se poneke pritužbe, ali bi i povećalo cijenu rada kaže Milat,pak će se za povećani obim sezonskih poslova angažirati desetak studenata.

KTD „Hober“ obavlja puno poslova na prikupljanju i odvozu otpada,odvodnji, javne i zelene površine, održavanje groblja,luke,parking,tržnicu i ribarnicu,javnu rasvjetu.

Zbog takvih poslova društvo je prošle dvije godine uspjelo velikim investicijama unaprediti tehničko-tehnološka pomagala pa sada ima proširene poslove i u susjednim mjestima koja pripadaju gradskoj zajednici Korčule. Tako je nabavljeno manje vozilo za sakupljanje otpada, nabavljena je i auto čistilica,postavljeni su podzemni kontejneri i posebni spremnici za staklene boce,papir i stare baterije.

Najveća je investicija od 1,5 milijuna kuna uložena prošle godine za nabavku specijalnog vozila za održavanje kanalizacije. To je Mercedesov tip „kanal-jet“ sa dva rezervoara po 5000 m3(jedan za fekalije i drugi za čistu vodu) kao i jaku usisnu pumpu za fekalije koja omogućuje usisavanje do 15 m dubine.

Ovo vozilo  ispod kabine ima ugrađenu letvu za pranje ulica. Zbog izvanrednih mogućnosti vozilo je svakodnevno u pogonu i zadovoljava usluge izvan Korčule po cijelom otoku,gdje je do sada bio veliki problem na pražnjenju i čišćenju septičkih jama.

Hober od 1.lipnja pa do 1.listopada ove godine uvodi u tri smjene svih 24 sata dnevno rad parkirališta na istočnoj rivi kojim se automatski upravlja.To su poslovi za učenike i studente,kaže direktor KTD Hobera,i umjesto zimskih 5 kuna po satu parkiranja,u ljetno će vrijeme biti 10 kuna. Iako je to solidna zarada,kaže Milat,Hober ipak gubi,jer se ljeti stvaraju gužve preko rive,posebno vozilima koji dolaze ili odlaze brodovima iz duž obalne linije.

Tekst i snimak: Niko Perić

Na slici : Specijalno vozilo kanal-jet ima puno posla.

Pošalji dalje: