Sara Kalogjera u svemiru

U Domu kulture u Korčuli predstavljena je slikovnica najmlađe korčulanske spisateljice Sare Kalogjera iz četvrtog razreda OŠ „Petra Kanavelića“ koju je organizirala Gradska knjižnica „Ivan Vidali- uredništvo Bibloteke Žilković“.

Slikovnica nosi naslov “Srećko ide u svemir” koju je napisala i ilustrirala Sara Kalogjera koja je oduševila izdavaštvo kao i posjetitelje slikovnicom u kojoj vrlo maštovito i smisleno razvija priču u kojoj glavni lik Srećko obilazi planete Sunčevog sustava i po Sarinim ilustracijama pokazuje poznavanje karakteristika svih planeta i uspješnog povezivanja s našim zemaljskim vrijednostima i potrebama. O slikovnici su govorili: mentorica Claudia Tarle, razrednica Lili Favro, i ravnateljica Gradske knjižnice  Tajana Grbin.

Svoju su prijateljicu i vršnjakinju Saru Kalogjera svojim program podarili učenici četvrtog B razreda i školski zbor osnovne škole „Petra Kanavelića“ Korčula.

Iako ima poteškoća zbog disleksije Sara obožava crtati i smišljati priče i poručuje svoj djeci koja imaju bilo kakvih problema, a i onoj koja ih nemaju da se upornošću i vjerom u sebe može sve postići.

Nagrađena je velikim pljeskom iz pune dvorane kad je otkrila svoj moto „Sve se može kad se hoće…!

Zanimljiva je priča kako je tiskana ova slikovnica.

Prema podacima Tajane Grbin ravnateljice Gradske knjižnice i članom uredništva biblioteke Žilković,Nakon raspisanog Natječaja za najbolje književno djelo objavljenog u Mjesecu hrvatske knjige 2010, Uredništvo biblioteke Žilković je primilo ukupno četiri prijave: Prozni tekst „Priče iz dva škafetina” (šifra: Kaliope).

Iz poezije: “ Pročitano u sebi” (šifra: Snohvatica) i Gajba (šifra: Vagabundo), kao i slikovnica „Srećko ide u Svemir”pod šifrom Paulina.

Pri odabiru najboljeg književnog djela, Uredništvo je slijedilo opće prihvatljive principe koji određuju umjetnički tekst.

Sagledavajući sve bitne odrednice ponuđenih tekstova, stavljajući težište na izražajnost i figurativnosti jezika, stilske karakteristike, auditivnost i vizualnost teksta, te dojam koji ostavlja na čitatelja Uredništvo je utvrdilo kao najbolju spomenutu slikovnicu i prišlo izdavanju iste. Nagrađena Sara Kalogjera je tada bila učenica trećeg razreda spomenute škole.

Njezina mentorica Claudia Tarle je podsjetila kako je Sara  za svoju malu astrološku čitanku (slikovnicu) bila nagrađena u kategoriji Poticajnih nagrada na državnom natječaju „Moja prva knjiga“ u 2010. godini.

Zanimljivo je spomenuti prema riječima učiteljice Favro,da je i Sarina vršnjakinja Đina Radovanović ove godine ( sinoćnja najsvježija informacija) na državnom natjecanju dobila posebnu nagradu za najšarmantniju priču.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

5 komentara “Sara Kalogjera u svemiru

 1. darinka krstulović (Uredi)

  Sve čestitke Sari, ali i svima koji su osmislili ovo lijepo događanje.Nositelji cijelog programa bila su školska djeca,- Sarini prijatelji, što je svemu dalo dodatnu dozu spontanosti i dječje iskrenosti.
  Pokazalo se po neznam koji put kako Korčula ima puno talentirane djece, koja jedino traže od nas starijih da ih podržimo i damo im priliku da razvijaju svoje sposobnosti. Sarina učiteljica Lili i mentorica Klaudija očito nisu štedjeli truda.Hvala im na tome, a Sari i njezinim mladim prijateljima čestitke i puno uspjeha i u buduće.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. norant (Uredi)

  SVAKA ČAST BRAVO!! kad su političke teme onda miljun komentra kad su članci posvećeni drugim pozitivnim primjerima onda nas to previše ne zanim baš otužno?????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Bepina (Uredi)

  Baš lijepo i za svaku pohvali. Čestitke Sari,njenim roditeljima,sekama, noni i nonotu, učiteljicama, teti Claudiji, svima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.