Udruga Dalmacija u Korčuli

Udruga Dalmacija sinoć je u Domu kulture u Korčuli održala javnu tribinu pod nazivom ‘Kakvu Hrvatsku želimo?’. Na tribini su sudjelovali sociolog i svećenik Don Ivan Grubišić, profesor splitskog FESB-a Roko Markovina, predsjednik HUP-a Dalmacije Hrvoje Marušić, potpredsjednik Udruge Vjeran Filipi i predsjednik Udruge Dragan Lukić Šegedin.

Predstavljajući Udrugu Dalmacija, Dragan Lukić Šegedin kazao je kako je osnovana s ciljem artikulacije interesa Dalmacije kao cjelovite regije te okupljanja svih regionalnih snaga u RH, na izradi regionalnih razvojnih strategija, budući je to jedini način na koji Hrvatska dugoročno može izaći iz krize i konačno postati moderna demokracija. Ističući otvorenu podršku Udruge Dalmacija programu Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, kojega je oformio don Ivan Grubišić, inače član Nadzornog odbora Udruge te s njim namjerava izaći na predstojeće parlamentarne izbore, predsjednik UD je istaknuo kako deset točaka koje čine platformu Saveza sažimaju sve ono što treba popraviti u hrvatskoj nacionalnoj politici.

U zapaženom i opširnom izlaganju don Ivan Grubišić još je jednom naglasio kako će se Savez zalagati za ukidanje svih političkih privilegija, osim onih koje su stekli invalidi rata i istinski hrvatski branitelji, objavljivanje transparentnog popisa birača i stvarnog broja branitelja, smanjenje broja zastupnika na 75, ograničavanje njihovog izbora na najviše dva mandata te ukidanje dvostrukog prava glasa nacionalnim manjinama. Bitnim je istaknuo i decentralizaciju Hrvatske i podjelu na pet povijesnih regija, smanjenje broja općina, zaustavljanje prodaje nacionalnog blaga te povratak ili oduzimanje nezakonito prigrabljene imovine, od čega bi se stvorio fond za otvaranje novih radnih mjesta.

Slikovito artikulirajući stanje u Hrvatskoj, don Ivan se sjetio basne o miševima koji su se dogovorili mački objesiti zvonce o vrat kako bi je čuli kada dolazi. No, kako u basni, tako i u Hrvatskoj, kazao je don Ivan, nije se našao miš koji bi se na to odvažio. Upravo zato, istaknuo je don Ivan – on je odlučio preuzeti taj zadatak.

Profesor Roko Markovina u Korčuli je ponovno uputio na važnost očuvanja dalmatinske baštine i ostavštine naših djedova, koji su nas zadužili da našoj djeci Dalmaciju ostavimo bar onakvu kakvu su oni ostavili nama – ako ne i bolju,  istaknuvši slogan Udruge Dalmacija ‘POŽRTVOVNOST, ZNAČAJ, RAD – JEDINI SPAS DOMOVINE’ te se osvrnuo i na probleme hrvatske brodogradnje.

– Brodogradnja Hrvatskoj godišnje donosi promet od oko 12 milijardi kuna, a od tog iznosa 1,9 milijardi kuna godišnje odlazi u državni proračun. U najgorem slučaju, subvencionirajući brodogradnju, država toj djelatnosti vraća 1,6 milijardi kuna, što znači da u državnom proračunu najmanje ostaje oko 300 milijuna kuna od brodogradnje. Hrvatska brodogradnja zapošljava oko 45.000 ljudi i od te djelatnosti živi oko 200.000 ljudi. Zato držim kako u ovom trenutku nemamo zamjenu za brodogradnju, te kako njezinim eventualnim gašenjem nitko neće dobiti ništa a izgubit će – svi – ustvrdio je prof. Roko Markovina.

Okupljenima je pročitana i poruka članova UD prof. Joškla Božanića i Mira Kučića koji nisu bili u prilici sudjelovati na korčulanskoj tribini.

– Hrvatskoj državi jedina zaista jaka strateška karta jest – MORE. Sam Bog nas je stavio u situaciju da s 1 posto stanovništva Mediterana posjedujemo 13 posto obale, a samo mi u Dalmaciji s 0,6 posto stanovništva Mediterana posjedujemo sedam posto iste obale. To je nevjerojatan resurs i Dalmatinci bi po svim pokazateljima trebali imati standard kao Kuvajćani, s obzirom na blago obale koju posjeduju – poručili su Božanić i Kučić.

Potpredsjednik Udruge Dalmacija Vjeran Filippi upozorio je na potrebu Hrvatske za transformacijom u modernu demokraciju i ekonomiju, budući da nas aktualna ekonomska i financijska politika mogu odvesti jedino – u propast.

Hrvoje Marušić je napomenuo kako Hrvatska ima 550 jedinica lokalne uprave, te kako se u takvom ustroju nemoguće gospodarski se razvijati, stoga je nužno sve četiri dalmatinske županije ujediniti u jednu regiju, te također ukinuti općine koje se nisu u stanju same financirati.

– Hrvatski državni aparat na svim je razinama trom, neučinkovit, spor i skup sustav koji je konačno postao sam sebi svrha. Ponekad se čini da niti sam državni vrh nije u stanju kontrolirati svoju birokraciju koja je na neki način čak postala i paravlast u Hrvatskoj. To je jasno i iz činjenice što niti jedan državni činovnik nikome ne odgovara svoje postupke – ustvrdio je na korčulanskoj tribini Hrvoje Marušić, napominjući kako je danas već svakome jasno da je takav državni ustroj neodrživ.

Članovi Udruge Dalmacija na kraju su pozvali Korčulane da se učlane u Udrugu, te podrže Savez za građansku i etičku Hrvatsku i najavili kako će sljedeću tribinu održati uskoro u nekom drugom dalmatinskom gradu.

UO Udruge Dalmacija

POŽRTVOVNOST, ZNAČAJ, RAD – JEDINI SPAS DOMOVINE

Pošalji dalje: