Spomen ploča istaknutom mađarskom pjesniku

U subotu poslijepodne je na pročelju arkade stare gradske zidine na obali dr. Franje Tuđmana u Korčuli postavljena spomen ploča istaknutom mađarskom pjesniku Lorincu Szabou koji se ubraja među najznačajnije mađarske pjesnike 20.stoljeća.

Svečanost je započela u Gradskoj vijećnici Korčule koju su zajednički priredili : Veleposlanstvo Republike Mađarske u Zagrebu, Istraživački centar „Lőrinc Szabó” Sveučilišta u Miskolcu, Zaklada „Lőrinc Szabó i  Katedra za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz domaćina Grad Korčulu. U ime domaćina skup je pozdravio i svečanost otvorio gradonačelnik Korčule Mirko Duhović ocijenivši da je ova inicijativa prijatelja iz Mađarske uz kulturnu vrijednost, sigurno značajna i za turizam,jer mađari su česti gosti  korčulana ,koji će rado pogledati i pročitati da je njihov poznat književnik štovan i u Hrvatskoj,a opet posebno u Korčuli za koju je kao turist čim je vidio uzviknuo Ovo je biser mora, a zatim je od bisera nastala i njegova pjesma Razgovor s morem,koja je i napisana u Korčuli.

Uvodničaru i direktorici Turističkog ureda u Korčuli Stanki Kraljević ( koja je u gradonačelnikovom timu učinila veliki posao da se i ovo dogodi) zahvalili su uz dodatne podatke o svom pjesniku :savjetnica za kulturu, izaslanica veleposlanika Mađarske u Zagrebu Lídia Jósvai, u ime  Katedre za hungarologiju Franciska Ćurković-Major, te Lóránt Kabdebó, voditelj Istraživačkog centra „Lőrinc Szabó”.

O pjesniku i vrsnom prevoditelju su se čuli i biografski podaci :  Lorinc Szabo je rođen 1900,godine u Miskolcu,a preminuo u Budimpešti 1957. Više je puta boravio na istočnoj obali Jadrana.Godine 1925. iz Rijeke je kao novinar izvještavao za svoj list. Godine 1932. plovio je sa suprugom i kćeri iz Sušaka do Dubrovnika. Jeseni 1934. odmarao se u Opatiji. 1937. još je jednom otputovao u Dubrovnik, ovaj put sa sinom.
Korčula, to „čudesno lijepo mjesto” očaralo je pjesnika klasike, koji je na povratku u Korčuli proveo nekoliko dana. Tada je napisao pjesmu Razgovor s morem, a uspomena na „staru Korčulu” pojavljuje se i u drugim njegovim pjesmama. Jednu “Što još “? čula se je iz radio snimke koju je govorio sam pjesnik, dok je Szabovu čuvenu pjesmu “Razgovor s morem” izveo korčulanski umjetnik Tonći Gatti . Gostima je pjevala i ženska klapa „Korkyra“,što je za vrijeme otkrivanja spomen ploče dodalo posebnu draž, uz šum mora,glas galebova i zvuk brodskih sirena. Spomen ploču su zajednički otkrili gradonačelnik Korčule Mirko Duhović i voditelj istraživačkog centra Lóránt Kabdebó. Ploču je izradio mađarski kipar Istvan Policsanyi.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Spomen ploča istaknutom mađarskom pjesniku

  1. nikolas (Uredi)

    Ma svaka cast madjarskom pjesniku, ali u Korculi ni mu misto!Sto je ucini za nas grad?Napisa je jednu pismu i zato mu dizu spomen plocu!Ma dajte, molim vas, a di su nasi pjesnici?? Pa nasa dica ne znaju ni jednu pjesmu Petra Kanavelica!Ma judi moji, parimo ridikuli!Capajmo se ozbiljnoga posla, jer nam grad grca u problemima, a ne postavljanja ploca na jednom od najvidljivijih mista u gradu, ljudima koji nemaju veze sa nasim gradom!Pa koliki bi trebali imat spomen ploce u gradu? E moj biseru mora, slabo bi ti sjajila sa ovin nasim “pjesnicima” u gradu 2011!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. viva (Uredi)

    Di je u Korčuli spomen ploča Krsti Odaku koji je napisa muziku za Morešku? A Gojku Arneriju koji je proslavi KPK i korčulanski vaterpolo? Di je spomen ploča Robertu Tomoviću i njegovom Labudu Lumbrelašu? Svaka čast Lorincu Sabou ali ja za njega nisan ču do danas. Ma da mi je znat di su njega našli!?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.