Koncert Moreške

Ispunjenost gledališta Doma kulture u Korčuli(šetak naveče zahvalilo je KUD „Moreška“ koji su im priredili nezaboravnu priredbu uz tradicionalni godišnji koncert PO LIJEPOJ NAŠOJ na kojemu je nastupio njihov Mješoviti pjevački zbor (voditelj Goran Milošević), Puhački orkestri Moreška i Crnomiri Čara (voditelj Alen Krajančić) i folklorna sekcija (voditelj Ivan Grbin).

I voditelji i izvođači su se potrudili da i turisti i domaći postanu dio ove nezaboravne večeri,i s njima se KUD Moreška razvija i učvršćuje.

Učvrstio se je i prijateljski kontakt s GU „Crnomiri“ iz Čare jer oba puhačka orkestra vodi mladi Alen Krajančić iz Čare, i češće imaju zajedničke koncerte.Svoj identitet s publikom i izvođačima pokazali su i trojica čelnih ljudi korčulanske glazbe i folklora Đuro Čehovski predsjednik HGD „Sveta Cecilija“,predsjednik KUD „Moreške“ Sergije Vilović, i legenda korčulanske glazbe i klape Moreške maestro Mišo Kirhmajer koji su sjedili skupa i razgovarali o zajedništvu Moreške i Svete Cecilije koje su i prema očima izvana simbol Korčule, jer se tijekom turističke sezone s viteškom igrom Moreška izvode i komercijalni nastupi.

HGD “Sv. Cecilija” slijedi tradiciju prvog hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji utemeljenog 1883.g.Obnovljeno je 1991.g., a pored viteške Moreške njeguje klapsko pjevanje i folklorne plesove Najsvečaniji nastup priređuje 29.srpnja na Dan grada Korčule i blagdan zaštitnika grada Sv. Todora. Godišnje izvede i do 60 nastupa u Korčuli, drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu.

KUD „Moreška“ Nakon II Svj.rata obnavljanjem istoimene viteške igre sve aktivnosti su objedinjene u (Radničkom)Kulturno Umjetničkom Društvu “Moreška”. Na razvitak moreške kao igre a i svih ostalih aktivnosti društva, znatan utjecaj je imao ubrzani razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Moreška se izvodi i do 50 puta godišnje u Korčuli, drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu, tako da se društvo razvija i postaje sve brojnije.

A najbrojniji po godinama 81 maestro Mišo Kirhmajer je nezaobilazno ime ,rođeni Dubrovčanin u Korčuli je 1952.g. služio vojni rok, oženio se, dobio djecu i unuke, i danas se njega pita po neki savjet iz oba društva čiji su članovi bili njegovi učenici, jer je nakon smrti legendarnog Bepice Svobode postao mladi kapelnik glazbe u tadašnjem RKUD “Moreška”, kao i zborovođa, kompozitor, pjevač i voditelj prve pjevačke klape PERUN koja je kasnije promijenila ime u MOREŠKA.

Mišo je osnovo i veliku plesnu skupinu BIS, bio i kapelnik Narodne glazbe iz Potomja.  Jedan je prolaznik prokomentirao: Dok oni čuvaju Miša, nema straha ni za nova pokoljenja.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: