Priopćenje GO HDZ-a Grada Korčule

Poštovane građanke i građani Grada Korčule,

Dužnost nam je informirati javnost o događajima sa posljednje sjednice Gradskog vijeća koja je održana 23. svibnja 2011., a vezano uz usvajanje konačnog prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Korčule.

Spomenutu Odluku izglasali su vijećnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a i Korčulanske Lige (9 vijećnika) dok su vijećnici HDZ-a bili protiv (vijećnik HSP također, a vijećnik HSS-a suzdržan).

Iako podržavamo skoro sve predložene izmjene i dopune – naročito sve projekte koji su bitni za dugoročni razvoj našeg Grada poput nove luke za velike brodove, rješenja prostora Inkobroda, novi koridor trase ceste za Račišće, kao i sve usvojene primjedbe zasnovane na zakonu od strane naših građana, uostalom i sami smo sudjelovali kao predlagači kapitalnih projekata – ipak nismo prihvatili i nikada nećemo da se uz bitne i važne izmjene „provlače“ privatni interesi kroz manipulaciju sa građevinskim područjem unutar užeg dijela grada Korčule.

Naime o čemu se radi:

Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji nisu se stekli uvjeti da se može širiti građevinsko područje unutar naselja Korčula. Zato što je prema analitičkom iskazu izrađivača plana Korčula kao naselje izgrađena manje od 80% (izgrađena je 78%).

Da bi se udovoljilo svojim utjecajnim stranačkim kolegama, prijateljima i rodbini – gradonačelnik je svojim primjedbama (kopija u prilogu) naložio izrađivaču plana da skine građevinsko područje u prostoru, s gornje strane ceste između groblja i zavoja na Naselju u Korčuli u površini preko 7.000 m2 od čega je u vlasništvu Grada Korčule 3.500 m2 a ostatak u vlasništvu obitelji Granić.

Temeljem skinute navedene površine predloženo je da se u uvali Kalac planira građevinska čestica za privatnu tvrtku “Korkyra shipping” u površini cca. 1000 m2 i novo planirano građevinskog područje od cca. 3.500 m2 u drugom redu kuća u zapadnom dijelu uvale Strećica.

I to za Brčić Blanku, Mariju Biliš i ostale koji su zemljište otkupili od Samostana otaca dominikanaca Sv. Nikole prije kada zemljište nije bilo građevno.

Dakle, možemo konstatirati da je gradonačelnik sa jednim potezom pera (ranije navedenim primjedbama) osiromašio gradsku imovinu za 3.500 m2 građevinskog zemljišta u neposrednoj blizini centra grada Korčule, kojeg je Grad Korčula kupio prije cca. 8 godina po cijeni od 50 DEM/m2.

Javno pozivamo gradonačelnika Duhovića da, kad već nije odgovorio našim vijećnicima na samoj sjednici, javno objasni čime su to navedeni pojedinci zadužili ovaj Grad da je trebalo žrtvovati gradsko zemljište radi njihove financijske koristi i zašto nije poštovao članak 10. točku 3. Odluke o pokretanju postupka izmjene i dopune PPUG Grada Korčule (Službeni glasnik br. 6/2008.)

Citiramo članak 10. točku 3.:

U svrhu usuglašavanja interesa Grada Korčule, kao jedinice lokalne samouprave, i njenog gospodarstva sa zahtjevima, ciljevima i mogućnostima rješenja značajnim za razvoj, uređenje i oblikovanje prostora bit će organizirana i stručna rasprava na Gradskom vijeću.

U Odluci se nalazi još jedna važna odredba koja nije ispoštovana (u članku 3. točka 6.):

U građevinskom području naselja izvršiti manju zamjenu građevinskog područja naselja ukoliko je to moguće i opravdano, a u svakom slučaju bit će posebno izviješteno Gradsko vijeće.

Čudi nas stav vijećnika Korčulanske lige koji se u svim priopćenjima uvijek jako zalažu za interese Grada a ne stranaka, da se u trosatnoj raspravi na Gradskom vijeću o ovako ključnom pitanju uopće nisu oglasili, već su šutke zajedno sa glasačkom mašinerijom SDP-a i HNS-a prihvatili malverzaciju građevinskim zemljištem u Korčuli koju je predložio gradonačelnik.  Čak su šutke ignorirali činjenicu da su prekršene odluke samog Gradskog vijeća. Pitamo se, što se to tako drastično promijenilo od izbora.

Vijećnik HSLS-a g. Ivančević u raspravi je konstruktivno tražio obnovu javne rasprave, ipak nije ni mogao glasovati protiv jer mu je teta gđa. Marija Biliš jedna od sretnih vlasnica nove građevinske čestice.

U prošlosti našeg grada nikada se nije dogodilo usvajanje prostornih planova nasilnim preglasavanjem, već uvijek koncensuzom svih političkih snaga a u općem interesu!

Odluka usvojena na sinoćnjoj sjednici jedinstveni je slučaj i uvjereni smo kako će biti predmet istrage.

GO HDZ Grada Korčule

Pošalji dalje:

12 komentara “Priopćenje GO HDZ-a Grada Korčule

 1. mm (Uredi)

  KORČULA uvijek na prvom mistu !
  Podobni stanu ispred da je mogu vuć !
  A MM & C0 se smiju svima nama !

  P.s. KL svaka čast !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. mm (Uredi)

  P.S Vice nemoj se naidit što sam te zaboravi slučajno.
  Svaka čast !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. wwwww (Uredi)

   to su luzeri i manipulatori koji gledaju iskljucivo svoj interes a taj iz kl. je jedna obicna zbunjoza koja brin za dobrobit grada a obezvrijedjuje gradsko zemljiste …hahahhaha ma koga vi to maslate…kome pricate bajke o boljitku korcule…pa vjerane radi tebe cemo bit iza komize ako ovako nastavite…..

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. lula (Uredi)

  Tko o čemu nego HDZ o prostornom uređenju i poštenju!!!!Vidi se da ste svi arhitekti i građevinari,boje bi bilo da se ćapate posla,recimo budite advokati,jer su vas zatvori PUNI !!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. wwwww (Uredi)

  aje lula ne sviri ……sta sad pricas o drugim problemima , sta znaci ako je hdz nesto reka da je u krivu????
  aj ne zajebaji ovi su lupezi i gotovo..isto ko sto su hdzeovci u zatvoru mogli bi lako gradonacelnik i ekipa…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Ludilo (Uredi)

  Nas ************** ili je glup ko matun , ili ima velika jaja , ili mozda pak stvarno gradjane grada Korcule drzi kao ovce za sisanje ??!!
  e moj************ da sam ja igrom slucaja iz obitelji Granic ne bi ti meni mirno spava…

  imena obrisana – vijeđanje nije dopušteno

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. NikolaG (Uredi)

  Gradonacelnik moze mirno spavat sto se tice obitelji Granic ali sto se tice njegove savjesti neznan bas.Vjerojatno moze, buduci da nema niti malo srama.
  Obezvrijedit tudje(privatno) zemljiste bez iti jedne rici ili da je bar zazva koga ne sastanak i objasni mu zasto to radi, ili mozda da je da podatak po kojima se kriterijima uzima ta zemlja , mozda mu nebi ni zamiri niko , ali na ovaj nacin obezvrijedit privatno zemljiste u svrhu vlastitog boljitka mislin da je van svake pameti.I sad mi on moze pricat i ovo i ono ali je cinjenica da je pogodova stranackim kolegama( ma koliko to slucajno bilo). Samo me jedno zanima:Da nisi gradonacelnik i da ti ovo neko drugi radi , bili ti to pusti?????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. oo7 =S (Uredi)

  Ako se ikad dozvoli gradnja na najljepšoj korčulanskoj šetnici bit će to ekocid bez presedana,okupacija u 6 slika.Da mi je samo znati na koju je foru iznuđena prodaja tog zemljišta.Čovjek bi pomislio da su ga kupili idealisti želeći ga sačuvati za generacije ,međutim njihova ljubav za ovo naše mjesto manja je nego pogled sa svog balkona.Korčula se voli nesebično misleći na opće dobro a ne samo uskom interesu vlastite okućnice.Korčulani ako nas još ima učinimo nešto inače ovaj grad sada na listi čekanja za UNESCO neće štititi nitko nego mi sami!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Ludilo (Uredi)

  Dragi Nikola cestitam ti na dostojanstvu i stalozenosti u ovakvoj situaciji,ali mislim da krivo zboris i rezoniras stvari onakvima kakvima jesu.
  Privatno vlasnistvo je nesto sto je neotudjivo i sveto u svim uredjenim drustvima svijeta , ova pljacka , ponavljam pljacka koja se dogodila tvojoj obitelji ,nije stvar visih drzavnih interesa pa da ti je netko oztudjio tj. prenamjenio zemlju u tu svrhu ovo je cista otimacina u privatne svrhe ,a sto je najgore dobivaju oni ciji su poslovi vec zaceti na kriminalu , a da ne spominjem sukobe interesa koji su tako prozirni i ocigledni gosp. *******. bivsa gradska vijecnica bi nam mogla malo pricati o tome .
  Sramota i nista drugo !.Ispricavam se obitelji Granic sto ih spominjem u ovom kontekstu ,ali ih smatram casnim ljudim i stvarno me boli ovaj cin i nepravda koja im je nanesena .

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. nikolašica (Uredi)

  Nažalost ovo je mjesto jedino di možeš malo izlit bol ili ti žuć.Mi ćemo malo negodovat barem to možemo…a što je sa svim zemljištem i vilama “trulih kapitalista” Severa i ostalih u Kalcu i Strečici. Birali smo ili su se izabrali ljudi koji su bez imalo grižnje savjesti uzimali tuđe,uživali tuđe , prodavali tuđe trude.Ufoteljili su svoje nasljednike ne lijući znoj za kruh svoj svagdanji i dok smo mi prignuti i pokorni kopali oni su nas vodili i govorili koliko duboko smimo kopat a sad će još reč neka u koncesiju uzmemo svoju zemju jer da nam je to boje i korisnije što ćemo mi mislit svojon glavon ka su oni za to školovali svoje jude. Pošteno je ka ti isti dođu sa svojim kolegama prijateljima i burazerima da im sve bude kako dolikuje za ljetni dio odmora a na skijanje ne možemo utjecat .Da sad mi padne na pamet Slovenija :znate li da u Korčuli neki nose slovenske tablice jer ne žele tablicu sa šahovnicom ,a neki se skrivaju pod imenom Dalmacije
  jer je to bliže onome što žele nego Hrvatska.Dragi moji Korčulani “nije lako biti ono što jesi u ovom gradu posebno ako ga voliš a da ne govorimo ako si oslobodi Bože Hrvat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. norant (Uredi)

  Nažalost danas je obitelj Granić, sutra će biti neka druga obitelj, i sve to dok naši političari ne nauče osnove bavljenja istom, ispaštat će građani, nažalost ništa novo ni čudno u našoj državi bez odgovornosti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.