Otvorene 15. Svjetske otočke igre – pobjeda naših tenisača – poraz rukometašica

PALERMO – U utorak navečer u Palermu su otvorene 15.Svjetske otočke igre . U defileu impozantnom pozornicom povijesnog zdanja  Castello a Mare u Palermu pred više od tri tisuće gledatelja, među 2267 sportaša sa 14 svjetskih otoka  bili su i  mladi sportaši otoka Korčule. Baklju sa vatrom Igara na pozornicu je donio nogometaš najboljeg nogometnog kluba Sicilije Palerma člana talijanske Serie A –  Javiere Pastore ,dok je službenu Olimpijsku  zastavu ponio osvajač zlatne medalje na  Olimpijskim  igrama u Ateni 2004.g.poznati talijanski gimnastičar Igor Cassina. Nakon što je prisutne  pored ostalih pozdravio i sportašima zaželio puno uspjeha Predsjednik COJI-a Pierre Santini, Igre je službeno otvorio Marco Salerno –  glavni menadžer u odjelu za turizam Regije Sicilija.

Ceremonija otvaranja bila je bez ikakve sumnje  do sada najbolja i najspektakularnija  predstava – spektakl koji nikog nije ostavio ravnodušnim . Sicilijanci nisu štedjeli ni truda, a  ni novca kako bi predstavili svoj otok i svoje sportaše, te  obilježili  150 godina ujedinjenja  Italije. Prekrasno uređenom pozornicom tako su nam se u više od dva sata predstavili mnogi – bili su tu artisti, žongleri, trbušne plesačice, folkloristi, vidjeli smo i baletnu točku, pozornicom su galopirali konji, uživali smo u viteškoj igri  ovdje poznatoj kao Moresca del Taratata ( očito i oni imaju svoju morešku!!!) , uživali smo u ritmovima modrene glazbe i plesa. Program  pod nazivom – ”Sicilija – Zemlja, Voda, Zrak i  Vatra ” začinjen atraktivnim video i audio efektima vodio je narator koji je na pozornici stigao u sicilijanskoj karoci – šarenoj dvokolici sa konjskom zapregom – jednim od simbola ovog otoka. Posebno atraktivna točka bila je ona u kojoj je Sicilija predstavljena  artističkom točkom i plesom doslovce u zraku  u kojem je plesačica podignuta na pedesetak metra visine uz pomoć ogromnog balona vezanog  čeličnih užetom . Dvosatni program bez obzira na kasnu satnicu  svih nas je gotovo  fascinirao , a uz ogroman pljesak završen je spektakularnim i rijetko viđenim vatrometom. Jednom riječju –   ceremonija otvaranja koju će mnogi dugo pamtiti i koju teško da će netko od slijedećih organizatora Igara – nadmašiti!  Organizatorima, izvođačima i režiseru Vitoriu Picconiu poznatom talijanskom majstoru ovakvih priredbi  – ”kapa dolje”!!!

Još prije službenog otvaranja Igara započela su natjecanja u nekim sportovima. Jučer su tijekom dana nastupili i neki naši sportaši. Još u ranim jutarnjim satima rukometašice su se pokušale suprotstaviti jednima od favorita turnira Madeiri i protiv fizičkih jačih suparnica doživjele uvjerljiv poraz  –   40:16 za Portugalke. Danas u srijedu  naše će  odigrati još dvije utakmice – ujutro će im suparnice biti rukometašice otoka Mayotte, a u poslijepodnevnim satima  igraju protiv Sardinije. Nadamo se sa boljim vijestima..

Odličnom igrom i rezultatom zato su ugodno iznenadili naši tenisači koji su nakon maratonske utakmice pobijedili tenisače grčkog otok Krf ukupnim rezultatom  2 :1 . Za naše su igrali Filip Mažurana i Frano Jurjević , odlučujuća igra parova  trajala je  do kasnih večernjih sati, pa naši nisu ni uspjeli doći na ceremoniju otvaranja. No zato im je ostalo više  vremena za odmor i da ” napune baterije” za nove mečeve  koje ih danas očekuju. Svoja natjecanja danas počinje i naša plivačka selekcija, a  u popodnevnim satima na borilišta će prvi put  i  atletičari..

Pošalji dalje:

2 komentara “Otvorene 15. Svjetske otočke igre – pobjeda naših tenisača – poraz rukometašica

  1. Bepina (Uredi)

    Iz teksta nisam pročitala tko je nosi zastavu našeg otoka?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.