Nadalina oduševila!

Nadalina Nadalina

Velolučki pučki teatar” nastupio je u korčulanskom Domu kulture s kazališnom predstavom Nadalina, autora Tonća Surjana uz režiju Iva Cetinića-Parona.

Vrsni glumci: Marija Anić, Leposava Vlašić, Hani Žuvela, Gojko Padovan, Ivona Surjan, Tina Anić, Ivo Burmas, Ivica Alić, Danko Šćepanović i Tiho Dragojević, iako amateri: svojim su lokalnim govorom i temom poznatoj po svim Dalmatinskim uličicama, (koje se opet ne mogu usporediti s onom iz Vele luke), gdje se na malome trgu odigravaju scene odnosa dviju susjednih obitelji koje se i svađaju radi zajedničke žice za sušenje robe, dok ih ne pomire njihova djeca Nadalina i Marinko, koji su zaljubljeni (Nadalina je i trudnica sa dva sina).

Ta će vijest oduševiti i stare „ćakulone“ koje bi iz prikrajka pratile sve događaje, i na svoj ih način komentirale. Sretan je završetak pomirbom obiju obitelji, ali i spoj samaca i samica zastupljenih u ovoj komediji.

Tonći Surjan, predsjednik Velolučkog pučkog teatra i autor Nadaline kaže, da je ovo istinita priča iz njegovog dvorišta koja uspijeva zabaviti i nasmijati publiku, što je i cilj ove kazališne udruge. Objasnio nam je i plakatnu poruku: Događa se osamdesetih godišć pasanega vika, i teško da će opet !?

Sudbina brze moderne tehnologije polako gasi one pučke vrijednosti druženja, zabave i smijeha,kaže Surjan, pak je i ova poruka upozorenje. Zanimljiv je podatak da se tih 80-tih godine prošloga stoljeća na otoku Korčuli ( svake godine u drugom mjestu ) održavala Smotra dramskih amatera Korčule,jer je u svakom mjestu postojala poneka kazališna družina, a danas samo Velolučki pučki teatar, koji ima uspjeha nastupima i izvan Korčule.

Tekst i snimak: Niko  Perić

Pošalji dalje: