Priopćenje Vicka Ivančevića

Priopćenje vezano za usvajanjem Prostornog plana uređenja Grada Korčule

Prostorni plan je dokument koji se ne može usvojiti djelomično niti se može u ovoj fazi mijenjati, nego samo prihvatiti ili odbiti. U tom planu je par izuzetno bitnih projekata za razvoj grada kao što je nova luka, izmještanje ceste za Račišće, rješenje Dominča i luke nautičkog turizma, nova gospodarska zona…

U raspravi na vijeću sam iznio par važnih detalja:

 1. Mislim da su rokovi istekli te će vjerojatno (zbog velikog broja dušebrižnika) ovaj plan morat ići na ponovljenu javnu raspravu (ovako samo gubimo vrijeme).
 2. Smatramo ga nedovoljno razvojnim, bez vizije i dugoročnih razvojnih planova. Gospodarstvo se neće pokrenuti na novoj poziciji gospodarske zone Česvinica zbog problematičnih vlasničkih odnosa. Mi smo prije određivanja pozicije zone sugerirali prethodni dogovor sa privatnim vlasnicima.
 3. Ukoliko prostorni plan sadrži elemente kaznenog djela (nepotizam, korupcija, kriminal), neophodno je predlagače procesuirati, ali prejudicirati to sa strane nas vijećnika je u najmanju ruku neodgovorno.
 4. Već godinama su karte područja podijeljene da se (bez obzira na katastarske općine) neka područja naselja iz kalkulantskih razloga kao npr. Žrnovo dijele na 5 područja, dok je cijeli grad Korčula sa djelovima KO Žrnova (Ekonomija i sv. Antun) na jednoj karti. Time se npr. Brdo moglo proširiti za dodatnih 50.000m2, dok Korčula nema mogućnosti izmjena (izgrađenost ispod 80%). U ovom slučaju je grad ponovo „žrtva“ nečijih privatnih interesa.
 5. Nekorektno je da Gradonačelnik nije organizirao stručnu raspravu na gradskom vijeću prije javne rasprave, posebno što je u procesu donošenja odluke o pokretanju procedure donošenja IDPP takva odluka bila za njega obvezujuća. Sada je na vijećnicima bila velika odgovornost bez mogućnosti podnošenja amandmana.

Grad Korčula je prije desetak godina kupio 13.000m2 (Potok, č.z 339/1 i 339/4) za 15 Eura/m2, dok danas to zemljište vrijedi barem deset puta više tako da smatram da je to bila jedna od rijetkih dobrih investicija. Samo se dio tih čestica – cca 3.500m2 iznad ceste „zaštitio“ od urbanizacije. Kao Korčulanin smatram da bi širenje naselja iznad ceste blizu raskrižja za groblje znatno narušilo vizuru grada sa mora, te otvorilo mogućnost za urbaniziranjem još 3 do 4 horizontalna reda kuća oko Korčule na uštrb Hobera i Fortece. Također je struka bila protiv takve urbanizacije, pa mislim da se ništa nije izgubilo.

Spominjanje mene u kontekstu nepotizma, aludirajući na 209m2 okućnice gđe Biliš, iako meni uvredljivo i neprihvatljivo, vjerojatno više govori o onima koji to pišu. U politiku nisam ušao iz vlastitih interesa, jer je meni osobno to nemoralno i gnjusno. Moji interesi su uvijek bili i jesu želja za AKTIVNIM sudjelovanjem u životu svoje sredine.  Pri tome sam svjestan da se s mojim stavovima nikako ne mogu SVI slagati.

Kao zaključak, iako sam svjestan da ovakav prostorni plan nije idealan, (ali zar takav uopće može postojat?!), i da ima svojih mana na koje sam ukazivao, zar radi upitnih 2-3 tisuća kvadrata blokirati razvoj grada?! Korčula više nema vrimena za našu neodgovornost!

Vicko Ivančević, gradski vijećnik HSLS-a

Pošalji dalje:

5 komentara “Priopćenje Vicka Ivančevića

 1. oo7 =S (Uredi)

  U tome i je veliki problem nasljeđa socijalizma “odredi trasu i piči” uzimali oni onda pa bi i sada e neš više, par tisuća metara lako ti je s tuđim k***** gloginje brat.A da je to tvoje zemljište bio bi iso tako širokogrudan majel…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Ludilo (Uredi)

  Vicko velika je prisa vidim ,ali je prisa ubila misa ,a di bi se po tebi tribala sirit Korcula ???,ocemo nasipat more ko Japan ili Dubai?,da imas iti malo vizije za boljitak grada koliko ga svekoliko spominjes , onda bi ti i bilo jasno da je to jedina smjernica prema kojoj se grad moze siriti.
  A sto u Kalcu se nece izbiti 2000m2 ili koliko vec sume i parka ???

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. wwwww (Uredi)

  amo za dobrobit korcule kuce od gradonacelnika i ostalih pretvorit u staracke domove ili ih jednostavno prenamijenit u javne garaze…pa kad moze tudje moze i njihovo….a k.s. kupuje zeleni pojas uz nadu da ce to jednog dana bit gradjevinsko zemljiste i gle cuda ono se pretvori…ma take moci ni ima ni sport billy sa sojin supersakon….

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. macak (Uredi)

  A Vicko nam se lipo nasmija gore na slici. Sretan je on i njegovi koji misle svojom glavom. A i rodbina je zadovoljna. Svi smo sretni a Graniće ko j***. Ma bravo Vicko, to znači baviti se politikom za dobrobit građana, bez osobnih interesa. Bljak,

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.