Deseta sezona turizma u Zrnovu

U Žrnovu lijepo očuvanom selu na otoku Korčuli očekuje se u ovogodišnjoj turističkoj sezoni povećani dolazak turista,kaže Ante Curać, inicijator i organizator seoskog turizma u tom mjestu koje nikada nije napustio,nego je iskoristio svoju ulogu kao ugledni turistički djelatnik u Hrvatskoj i svijetu da svom rodnom mjestu,otoku i domovini  dovodi turiste koji mu vjeruju,posebno Francuzi,jer Ante je vlasnik turističke agencije Croatie Tours iz Francuske koja je specijalizirana za dovođenje turista iz te zemlje u Hrvatsku.

Žrnovo koje se nije moglo «uključiti» u turizam, jer nemajući more, ni jezero, ni termalne vode, nije moglo računati na «klasičnu» turističku ponudu,prisjeća se Ante Curač zadovoljan podatkom da će ovo mjesto ipak ove godine zabilježiti desetu sezonu kontinuiranog boravka gostiju iz Francuske, i to ne u malom broju.

Prije deset godina je malo tko vjerovao da će ta ideja dovesti goste u selo,a kamoli da će avantura trajati deset sezona.

Za pridobiti goste da dođu u stare kuće u Žrnovu,umjesto u hotele obližnjoj Korčuli,trebalo je osmisliti sadržaj boravka i razraditi program za svaki dan,kaže Ante. Poznavajući seoske putove oko Žrnova,ekološki očuvan prostor uz prirodne atrakcije pogodne za pješačenje, sastavio sam početni program te sam ga ponudio agencijama u Francuskoj, specijaliziranim za šetnje u prirodi.Do sezone 2001 niti jedna nije imala u svojoj brošuri destinaciju Hrvatska. Za početak smo uspjeli pridobiti jednu agenciju da stavi naš program u svoju brošuru, te smo u prvoj godini realizirali 17 skupina od po 15 gostiju.U idućoj godini smo dobili još 3 agencije,a danas se Žrnovo nalazi u programima dvadesetak agencija u Francuskoj.

Početak nije bio jednostavan,sjeća se Ante,trebalo je nagovoriti mještane da prime goste u svoje kuće, a posebno da pomognu očistiti i osposobiti za šetnju stare poljske putove koji su bili zarasli u šikaru. Sve smo napravili zahvaljujući entuzijazmu njih nekoliko,od kojih moram spomenuti Pavla Šaina, i pokojnog Željka Curaća, koji su najviše pridonijeli da naš projekt uspije.

Naša ponuda se je temeljila u prvom redu na autentičnosti sela,na miru i tišini po noći,na boravku u starim kućama čija je unutrašnjost bila uređena za prijem gostiju,na putovima koji nisu asfaltirani,na originalnoj seoskoj kuhinji,a 3 su gostionice otvorene u selu radi naših gostiju, Antin je zaključak.

Kroz deset sezona, uključujući i ovu, kroz Žrnovo je prošlo oko 3300 gostiju koji su realizirali skoro 25000 noćenja, računajući samo goste agencije Croatie Tours.

Financijski učinak je vrlo zadovoljavajući,jer smo žrnovskim domaćinstvima isplatili preko milijun eura za njihove usluge smještaja i hrane. S obzirom da su se tom programu priključile i druge agencije, ti brojevi su daleko veći.

Bez obzira na povećanje cijena i PDV-a uz financijsku krizu koja je uvjetovala stalan pad broja gostiju iz Francuske u Hrvatsku, naš program u Žrnovu ide dalje zahvaljujući novitetima : uvođenje GPS-a za orijentaciju individualnih gostiju, proširenju ponude s programom s biciklima i skuterima, odlascima na nacionalne parkove u Hrvatskoj, te na šetnje po otocima Mljet, Brač, Hvar i Vis.

Ante Curač tvrdi da je Žrnovo primjer za osmišljavanje autentičnog seoskog turizma bez velikih ulaganja, bez gradnje novih kuća, bazena i teniskih igrališta i bez uništavanja prostora.Čudi me da taj primjer ne slijedi niti jedno selo u županiji Dubrovačko-Neretvanskoj, čiji čelni ljudi znaju za Žrnovo i za turizam u selu. Umjesto da dođu u Žrnovo, udaljeno svega 130 kilometara od sjedišta županije, uzori se traže u Toskani i u Istri, čije primjere za uvjete naših sela po Pelješcu,po Konavlima i po Primorju nije moguće slijediti.

Žrnovo je otvoreno svima koji žele doći, razgovarati i slijediti njegov primjer,poruka je Ante Curača, jer umjesto velikih govora o razvoju seoskog i agro turizma, treba samo kopirati postojeći uzor koji je blizu i koji je svima razumljiv.   

Niko  Perić


Pošalji dalje: