Predstavljena knjiga dr. Franka Oreba: Korčulansko pjevačko društvo Sveta Cecilija

U Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu 24. svibnja je u organizaciji Matice hrvatske Split i Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilije, Korčula održana promocija monografije hrvatskog povjesničara i arheologa prof. dr. Franka Oreba “Korčulansko pjevačko društvo Sveta Cecilija“. O knjizi su govorili predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split, Mario Mimica, prof. Milan Ivanišević, predsjednik HGD “Sveta Cecilija Đuro Čehovski i autor.

Knjiga “Korčulansko pjevačko društvo Sveta Cecilija” na više od 280 stranica ilustriranim brojnim fotografijama donosi povijesni osvrt na djelovanje prvog pjevačkog društva u Dalmaciji, osnovanog u Korčuli 1883. Bilo je to vrijeme kazao je profesor Ivanišević kada je borba za hrvatski jezik njegovu kulturu bila ujedno i žestoka bitka za nacionalnu emancipaciju. Tako je “Sv. Cecilija” prednjačila u dalmatinskim i hrvatskim razmjerima u buđenju nacionalne svijesti i širenju uljudbenog ponašanja i djelovanja među najširim slojevima stanovništva koje je bilo izloženo snažnim i organiziranim pritiscima talijanizacije i potiranja identiteta. Pjevačko društvo “Sv. Cecilija” se oslanjalo na višestoljetnu tradiciju crkvenog gregorijanskog pjevanja u korčulanskoj katedrali i bratskog pjevanja u najstarijoj korčulanskoj bratovštini Svih svetih.

U prvim poglavljima monografije autor analizira i daje pregled glazbenih zbivanja u Banskoj Hrvatskoj i Dalmaciji u 19. stoljeću, s posebnim osvrtom na pojavu “cecilijanskog” pokreta te pojavu pjevačkih i glazbenih društava i časopisa koji su imali značajnu ulogu u razvoju glazbene kulture kod Hrvata u 19. stoljeću

tekst preuzet sa portala IKA (Informativna katolička agencija)
fotografije: Ivica Luetić

Pošalji dalje: