Odgovor HDZ-a Korčula na dopis Korkyra Shipping-a

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
GRADSKA ORGANIZACIJA KORČULA
Hrvatske bratske zajednice b.b., 20260 Korčula
WWW.HDZ-KORCULA.COM

KORKYRA SHIPPING d.o.o.
Trg Kralja Tomislava 1
20260 KORČULA

Korčula, 4. lipnja 2011.

Poštovani,

Nemalo smo iznenađeni Vašim pismom upućenim GO HDZ Korčula i na znanje gradonačelniku Mirku Duhoviću, zamjeniku Francu Steneku, predsjedniku Gradskog vijeća Lovru Krstuloviću i svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Korčule i Ministarstvu gospodarstva Vlade RH.

Iznenađeni smo iz razloga što smo kao stranka sa najviše vijećnika nakon vladajućeg SDP-a i HNS-a sve svoje napore uložili ukazivajući na pravilan put kojim Grad Korčula mora ići da bi izašao iz svekolike krize u kojoj se nalazi. Od gospodarske, turističke, kulturne, sportske itd…

Vaš primjer poslovanja Korkyra Shipping d.o.o. kojeg ste u pismu detaljno naveli u svakom slučaju GO HDZ-a Korčula pozdravlja kao primjer, takvih gospodarskih subjekata na našem području treba biti više, a pogotovo ako se temelje i ako su stvoreni radom, zalaganjem i trudom.

Svjedoci smo da su u našoj zemlji mnogi gospodarski subjekti stvoreni na razne načine, no i vaše rođenje vuče svoje korijenje u poslovanju Mediteranske plovidbe.

Da je GO HDZ-a Korčula u poziciji vlasti, a što nije, na svaki bi način nastojao pomoći svim gospodarskim subjektima koji stasaju ili su stvoreni i rade na području Grada Korčule, tako da ostvare i riješe svoje poslovne prostore i svake druge prostore za svoje djelatnike za što je u dosadašnjem prostornom i provedbenom planu Grada bilo dovoljno mjesta, budući je građevinsko područje u Korčuli izgrađeno 78%. Od cijelokupnog građevinskog područja Grada Korčule od 146 ha, to znači da u Gradu Korčuli još ima 32,1 ha neizgrađenog građevinskog zemljišta (321.000 m2).

Nama nikako nije jasno da se u tako velikoj površini nije mogla pronaći parcela od 700 m2 za izgradnju Vaše poslovne zgrade kad iz pouzdanih izvora znamo da su pojedine građevinske parcele u neposrednoj blizini bile na prodaju (koje su formirane PUP-om Korčule i na njima se građevinska dozvola može dobiti odmah).

Pogotovo smo zato, da svakom gospodarskom subjektu omogućimo, pa i uz pogodovanje grada, da stvori firmu i zaposli ljude kako bi se moglo živjeti u Korčuli.

Međutim, nismo zato da se šireći građevinsko područje na jednom mjestu ukida na drugom mjestu, bez obzira na to da li se radi o privatnom ili gradskom zemljištu. Protiv smo da se nekome uvećava a drugome umanjuje, i da se smanjuje vrijednost imovine Grada, što naši vijećnici, kao i svi drugi, moraju maksimalno štititi.

Vijećnici svih političkih stranaka (pa i pojedinci iz vaše tvrtke) jednoglasno su usvojili na Gradskom vijeću 20. listopada 2008. prilikom donošenja Odluke o pokretanju postupka izmjena i dopuna PPUG Grada Korčule, da se mogu vršiti samo sitne zamjene građevinskog područja koje su od isključivog interesa za Grad Korčulu, te da prije usvajanja izmjena Plana treba na Gradskom vijeću organizirati stručnu raspravu. Gradonačelnik je svojim nalogom 8.06.2010. prekršio navedenu odluku, i osim nas, dosada ga nitko za to nije pozvao na odgovornost.

Vaše pismo naslovljeno Gradskom odboru je na sjednici Gradskog odbora održanoj 3.6.2011. raspravljeno kao zasebna točka, iz razloga što slobodne interpretacije iznesene u pismu na grubi način vrijeđaju GO HDZ-a i naše vijećnike, i sve što iznosimo u našem odgovoru je stav cijelokupnog GO HDZ-a Grada Korčule.

GO HDZ-a Grada Korčule autor je priopćenja na internetskim stranicama koje nazivate „internetskim smećem“ i nije „umotvorina jednog vijećnika“. No, činjenica je da je to danas jedan vrlo efikasan način informiranja i komuniciranja.

Uistinu nas vrijeđa da smatrate kako GO nema zdravog razuma da bi definirao interese Grada Korčule. Činjenica, da u 10 godina ove vlasti u Gradu Korčuli nema ni jednog pripremljenog projekta spremnog za izvedbu, govori o tome kome nedostaje zdrav razum.

Upućujete nas da je od 1990. u Hrvatskoj prihvaćen kapitalistički sustav privređivanja. Da, to je točno, međutim provedba i stasanje kapitalističkog načina privređivanja ne može se dogoditi dekretom, jer je to proces koji traje, i koji će kroz izvjesno vrijeme rezultirati ne sadašnjim neoliberalnim kapitalizmom već visoko socijaliziranim kapitalizmom.

O ranijoj povijesti, čemu nas poučavate ne želimo raspravljati jer je bespredmetno.

U našem priopćenju niti jednom nismo isključili Vašu tvrtku iz razvojnih projekata već smo samo ukazali na neprimjeren način na koji se taj put i razvoj želi realizirati, a pogotovo što se uz vaših 700 m2 građevinske čestice skriva i 3500 m2 građevinskog područja u zapadnom dijelu uvale Strećica iznad Studenca, za pojedince koji su to kupili po povoljnim cijenama, za što je trebalo žrtvovati 3.500 m2 gradskog zemljišta i još nešto više u vlasništvu obitelji Granić.

U posebnom pasusu navodite kako se Gradsko vijeće Grada Korčule više od godinu dana ne bavi ničim nego destrukcijom nekolicine vijećnika, izraženo u nedavnim prijevremenim izborima (100.000 Kn = 1 kom.) Nismo dovoljno pametni da shvatimo o čemu govorite, ali nam je jasno, kao i svim građanima da je kriza vlasti izazvana od SDP-ovih koalicijskih partnera, ondašnjih i sadašnjih – Korčulanska Liga, te je u potpunosti nerazumno nas prozivati za posljedice toga.

Drago nam je da Korkyra Shipping ne zavisi od politike i politikanstva, kako navodite, no činjenice ipak govore nešto drugo.

HDZ, kako navodite, kao jedna ozbiljna stranka redovito prati i dogovara i priprema nastupe naših vijećnika u Gradskom vijeću i mislimo da čestito ukazujemo na propuste i netransparentno ponašanje vladajuće koalicije. Time naši vijećnici i stranka samo promiču glas o istini a ne kao što vi govorite, sramoti sve dosadašnje vijećnike koje je HDZ imao u Gradskom vijeću.

S obzirom da je Vaše pismo i ovaj odgovor u biti skretanje sa glavnog kolosijeka na kojeg želimo ukazati, da se prostorni planovi i sve ono što ste tiče svih građana mora donositi konsenzusom svih stranaka i da se ne smije donositi silom.

Zato je naš glas glasan i javan i u ovom primjeru, te će svi naši napori u daljnjem tijeku biti usmjereni da se isprave nepravde donešene ovom odlukom.

PREDSJEDNIK GO HDZ KORČULA:
Podbevšek dr. Josip spec. urolog, v.r.

Pošalji dalje: