Luca sadi maslinu

Na autobusnom kolodvoru u Korčuli susreli smo ovih dana sugrađanku Lucu Jeričević koja je iz autobusa iznijela sadnicu masline oblice. Šaljivi pozdrav i pitanje: Luce,oli sadiš masline po peronima. Ona odgovara : Kako da se ne sjećaš da sam do umirovljenja radila na kolodvoru, i mogu ti reć,da bi bilo bolje da raste okolo i palma i maslina i neko drugo ukrasno bilje.

Luca kaže,da ima slobodnog vremena i dovoljno zemljišta okolo kuće gdje sadi različite vrste biljaka,od ukrasnih pa do masline. I ona je ukras,govori Luca.

Moji stari su se bavili i lozom i maslinom, otac je uvijek govorio, kako je bio težak život uz neimaštinu,a onda bi pogladio stabla masline i savjetovo,ona raste i tu di nema zemlje,ne traži ništa,osim da je pogladimo,a onda će nam dati plod,i najbolje ulje,pa i hlad jer izgleda kako otvoreni kišobran.

Novu je sadnicu Luca kupila u rasadniku „Anemona“ dobila i dodatni potrebni savjet da je plod otporan na sušu i niske temperature,a Luca zna da se i staro drvo spontano pomlađuje. E kad bismo se i mi taklo pomogli, zaključili smo zajednički na autobusnom kolodvoru u Korčuli.

Tekst i snimak:  Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Luca sadi maslinu

 1. korcula2005 (Uredi)

  Evo radi ovakvih prica , iz jednostavnog zivota VOLIM IKORCULA.NET

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Ante Tomelić (Uredi)

  Kad san pročita ovi članak, poveća san sliku da popuni ekran, tako da se ne vidi tekst i zazva Mandicu da dođe vidit. Kad san je zapita pozna li ovu osobu, najprvo je rekla da joj se čini da je iz Žrnova ali da nije sigurna. Pogledaj dobro, ja govorin. Ma jeli to Luca? ona govori. Je, ovo je Luca, ja kažen. Još izgleda ko da je divojka, govori Mandica.
  Eto Luce, nadamo se da se i Ti nas još sijećaš, i mi smo jedno vrijeme radili na Kolodvoru. Drago nam je da obnavljaš nasade i baviš se prirodom. Mi nemamo puno mista oko kuće za te stvari, ipak uspili smo odgojiti nekoliko lijepih stabala: mandarinu, lemun, kafu i nekoliko Kamelija, ako ne viruješ pitaj Jelu, ona i Mirka su bili kod nas i vidili.
  Hvala Niko! i slažemo se u potpunosti s predhodnim komentarom.
  A&MT

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.