Korčulani očekuju brzu i transparentnu prodaju prvog dijela hotelskog portfelja HTP Korčula

head_repos

Nakon što je država prihvatila prijedlog Županije Dubrovačko neretvanske o prodaji dijela paketa turističke tvrtke HTP Korčula d.d., u Korčuli su se smirili duhovi, a javnost sada bržu provedba sporazuma.

Kako odluku o prodaji dijela imovine treba donijeti najmanje 75 posto dioničara Skupštine društva, to znači da Nadzorni odbor i Uprava moraju hitno djelovati. Potvrdio nam je to zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Frano Skokandić koji je sa suradnicima u županiji i članovima Nadzornog odbora tvrtke pripremio prijedlog prodaje u dva dijela.

– Od države koja raspolaže paketom od 62 posto dionica tvrtke konačno smo dobili ono što smo tražili i nadamo se da će ostali dioničari prihvatiti naš prijedlog. Hotelski kompleks „Bon Repos“ koji dogovorom ide na prodaju nosi teret hipotekarnog kredita od oko 2 milijuna eura, koji bi uz suglasnost banke trebalo riješiti. Nadamo se da će banka prihvatiti prodaju, uz uvjet namirenja cjelokupnog duga-kaže dožupan Skokandić. Upućeni u poslovanje korčulanske turističke tvrtke čije ukupne obaveze iznose oko 75 posto vrijednosti temeljnog kapitala društva kažu da prodaju Bon Reposa treba pripremiti bez čekanja. Bilo bi idealno, vele, da se ostvarila ideja prodaje po modelu „hotel po hotel“, ali je najvažnije da se odustalo od paketa.

-Sada najprije treba procijeniti vrijednost imovine objekata s opremom od više od 16,5 tisuća četvornih metara i okolnog zemljišta površine 44,6 tisuća kvadrata- kaže dožupan i dodaje da je vrijednost temeljnog kapitala Bon Reposa procijenjena 1993. godine, u pretvorbi, iznosila oko 35,4 posto ukupne vrijednosti domaće hotelijerske tvrtke koja trenutačno “teži” 296,6 milijuna kuna.

Novac od prodaje Bon Reposa išao bi u pokriće dijela kreditnih obaveza koje opterećuju tvrtku za više od 90 milijuna kuna. Tome se pridodaju gubitci iz tekućeg poslovanja 2008. i 2009. godine koji prelaze 15 milijuna kuna.

– Očekujemo da bi nakon kompletne privatizacije tvrtke dobili najmanje dva vlasnika i time stvorili podlogu za zdravu konkurenciju. Podmirenjem većeg dijela obveza po kreditima ostvarili bi pretpostavku za povoljniju prodaju ostatka društva i prevladavanje krize bez novih zaduživanja- kažu u upravi domaćeg hotelijera.

Željan Petković/EPEHA

Pošalji dalje: