Orebić i dalje bez autobusne linije

Očekivani dogovor uprave “Libertasa”, odnosno direktora Đura Deranje i načelnika općine Orebić Tomislava Jurjevića, o ponovnom uvođenju autobusne linije iz Dubrovnika prema toj općini, nije postignut.

Naime, kako je kazao direktor “Libertasa” Đuro Deranja, on se tek treba konzultirati s većinskim vlasnikom poduzeća, Gradom Dubrovnikom, odnosno gradonačelnikom Androm Vlahušićem, o ponudi koju je na sastanku u ponedjeljak iznio načelnik općine Orebić Tomislav Jurjević.

‘Kolateralne’ žrtve

Jurjević je, pak, “Libertasu” ponudio da će Općina Orebić na ime subvencija odmah uplatiti 70 tisuća kuna kako bi se linija mogla ponovno uspostaviti, a da se za konačni obračun ostavi još vremena za pregovore, kao što je to učinjeno i u slučaju općine Konavle, gdje su ostavljena još tri mjeseca za dogovor.

− Mi samo tražimo da budemo u istoj poziciji kao i ostali. Na koncu, stanovnici Orebića jedini ispaštaju jer je samo prema Orebiću ukinuta linija − kazao je Tomislav Jurjević.

Podsjetimo da je problem nastao kad je u “Libertasu”, odnosno Uredu gradonačelnika, odlučeno da se s općinama suvlasnicima u kojima “Libertas” prometuje krene u pregovore o iznosu subvencija koje bi trebale plaćati ili će u suprotnom linije biti ukinute.

Dogovor je ostvaren s većinom općina, dok su ostale “visjeti” Orebić i Konavle, s tim da je samo prema Orebiću ukinuta linija.

Jurjević i Deranja nakon sastanka dali su izjave, no iz kasnijeg razgovora koji smo vodili s direktorom Deranjom jasno je da su Konavle i Orebić postale dijelom i svojevrsne “kolateralne” žrtve drugih općina koje nisu pristale na ponuđene uvjete plaćanja subvencija.

Naime, “Libertas” je ponudio izračun temeljen na broju kilometara koji autobus prijeđe prolazeći kroz jednu općinu na putu do druge. Primjerice, autobusima koji prometuju prema Konavlima voze se i stanovnici Župe Dubrovačke, a autobusom prema Orebiću i stanovnici Dubrovačkog Primorja, Stona, Janjine…

− To je jedini pošteni izračun, da svatko plaća kilometražu kroz svoju općinu, ali druge općine ne žele na to pristati − priznao je Deranja, no nije ponudio nikakav odgovor na pitanje zašto se onda ne “pritisnu” ostale općine.

Davor MLADOŠIĆ
Pošalji dalje: