Poziv na novu akciju HSLS-a

Započela je HSLS-ova peticija: „Sam plaćam, sam odlučujem“. Želimo ukazati na neodrživost mirovinskog sustava i nepravedni obračun za nove umirovljenike koji su po sili zakona uplaćivali u drugi stup da bi danas imali do 25% manje mirovine od ostalih. Time se kažnjavaju novi umirovljenici sa punim stažom u odnosu na umirovljenike koji su prije par godina otišli u prijevremenu mirovinu.

Stoga Vas pozivam da nam se pridružite na štandu na Plokati, u pizzeriji Biste i u tete Smiljane u Cukarinu u ovoj akciji prikupljanja potpisa do nedjelje poduprete zalaganje HSLS-a da se mirovina pravedno obračunava.

Evo i par informacija o ovoj izuzetno bitnoj temi. Mirovinski sustav je pred kolapsom, 18 miljardi kn godišnje se prikupi iz doprinosa, a gotovo isto toliko direktno iz državnog proračuna.

Devedesetih je mirovinski fond opljačkan u privatizaciji, tako da više nema akumuliranog kapitala koji bi zaradio barem za dio mirovina.

2002. godine su osnovani dobrovoljni mirovinski fondovi II. stupa, uz neprihvatljivo visoke profitabilnosti društava za upravljanje u odnosu na razočaravajuće prinose fondova. Često su ulaganja tih fondova vođena politički i za vlastite interese umjesto za opće dobro.

Vratimo se na početak: današnji I. stup mirovinskog sustava (stup solidarnosti) je osmislio njemački kancelar Bismarck krajem 19 stoljeća kad je prosječni životni vijek bio 45 godina na način da „ako dožive 65, onda će imati osiguranu starost“. Životni vijek se modernom medicinom godinama produžuje tako da je danas u Europi oko 77 godina (žene žive 5 godina duže od muškaraca) dok je granica od 65 godina za odlazak u mirovinu ostala gotovo nepromijenjena. Sustav u kome se oslanjamo na naše unuke koji će nama plaćati mirovinu je neodrživ. Sve je više umirovljenika koji duže žive, a sve manje radnih mjesta. U Hrvatskoj je osamdesetih godina omjer zaposlenih i umirovljenika bio 1:4, 1990 1:3 i tada je bilo gotovo dva milijuna osiguranika  (35% više nego danas), dok je broj umirovljenika bio za 45% manji od današnjeg, 1993. je omjer bio 1:2,5, 2000. godine 1:1,5, a danas nepodnošljivih 1:1,2.

Danas RH ima 1,21 miljuna umirovljenika i 1,46 miljuna zaposlenih,

Samo 12% ih je išlo u punu mirovinu od 40 godina, 24% od 35-39 godina, ostali u prijevremenu.

Hrvatska ima i 27% odnosno 322.000 umirovljenih invalida rada.

Ima i 200.000 beneficiranih umirovljenika koji su zanemarivo uplaćivali u mirovinski sustav, a u prosjeku koriste mirovinu 2 do 3 puta duže. Benificirane mirovine su i izuzetno visoke (cca 6.000kn, dok su ostale prosječno ispod 2.000kn), a među njima se na skupinu od 5% umirovljenika koji gotovo ništa nisu izdvajali u proračun potroši 14,5% vrijednosti mirovina.

Zbog ovakvih razloga je i mirovinski sustav bez drugog stupa neodrživ.

Čileanski model drugog stupa (utemeljitelj Hose Pinera – gost predavač na Korčulanskoj školi liberalne demokracije) koji funkcionira već 30 godina, gdje je mirovinski doprinos „samo“ 10%, a prosječni godišnji prinosi fondova preko 10%, se pokazao u svijetu kao jedino rješenje koje potiče i gospodarstvo zemlje kroz kvalitetne nekorumpirane mirovinske fondove, potiče radnike da što duže i što više uplaćuje u iste, te ostvaruje održivost mirovinskog sustava.

Ako je potrebno podnijeti teret zbog opće situacije, onda se HSLS ne slaže da sve padne na leđa 130.000 novih umirovljenika koji su pošteno zaradili vlastite mirovine. Nužno je što prije pošteno uskladiti način obračuna mirovina kao i u idućih pet do deset godina povećati stope doprinosa za II. stup sa sadašnjih pet na deset posto (stope I. stupa smanjiti sa 15% na 10%).

Ispred ŽO HSLS DNŽ

Vicko Ivančević

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Poziv na novu akciju HSLS-a

Komentari su zatvoreni.