Proslava sv. Antuna

Mnogi su Korčulani i gosti pohodili danas predvečer Glavicu sv. Antuna gdje se nalazi istoimena crkva do koje vode 101 stube između prekrasnog drvoreda čempresa gdje su svečano i dostojanstveno obilježili svetkovinu Svetoga Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika i zagovornika vangradskog istoimenog predjela i Gradskog kotara “Sveti Antun”. Blagdan je obilježen tradicionalnom večernjom misom i procesijom okolo crkve s kipom svetoga Antuna kojega su nosili vjernici s njegovim imenom.

Među njima je bio i 58 godišnji Toni Berišić iz Osijeka koji je ujutro rano krenuo iz Blata po vrućini i užarenom asfaltu s Raspelom u ruci i zavjetnim pješačenjem dospio u Korčulu u 14,30 sati, ili kilometarskom dužinom s istim brojem koliko i Toni ima godina. U Blatu je posjetio župnika, svog nećaka don Nikolu Berišića i uz Božji blagoslov krenuo otočkom cestom kroz Smokvicu,Čaru, Pupnat i Žrnovo, da bi se u gradu Korčuli priključio obilježavanju svetkovine Marije Majke crkve, posjetio katedralu svetoga Marka i zatim hodočastio do Glavice svetoga Antuna.

Svojom molitvom, ponašanjem uz neizostavno raspelo mamio je poglede vjernika i znatiželjnika. Pozdravio ga je i predsjednik Gradskog kotara Sveti Antun, njegov imenjak Ante Prizmić, čestitao mu i zahvalio na višegodišnjoj molitvi kroz „Lanac istine“ i hodočašću dugom tisuću km (od Vukovara do Dubrovnika) kada je molio za sve Hrvatske generale i branitelje, posebno uz sudbinu Ante Gotovine. Bilo je to 2008, prisjeća se Toni Berišić, da bi godinu kasnije pješačio od Ovčare do Vukovara i Marije Bistrice, putem dugačkim 430 km. Na putu od Blata na Korčuli do grada Korčule zaustavljali su se mnogi vozači nudeći mu prijevoz, Toni je svima zahvaljivao, i rekao nam da mu je Dalmacija puno gostoljubljiva,većinom su vjernici i domoljubi, zato je lani pješačio po otoku Hvaru, i od ove godine odlučio hodočastiti samo po hrvatskim otocima koji su duži barem od 30 km na više.

Do početka svečanosti svetkovine sv. Antuna,Toni je na početku stepeništa od 101 stepenicu  održao svoj zavjet s molitvom za dobrobit djece, ozdravljenje bolesnika, lakši život težaka i ribara, a posebno hrvatskih branitelja, da ih Bog odvraća od svake pomisli na suicid – kazao je Berišić nakon napornog puta. Do Blata se vraća automobilom, i sutra 14. lipnja putuje na otok Hvar.

Nikola Perić

Pošalji dalje: