Damir Marinović: žrtva sam političkih moćnika

Nakon dvadesetak godina službe u djelatnosti socijalne skrbi, na mjestu ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Veloj Luci, Damir Marinović je ostao bez posla.

Priča poprima sasvim nove dimenzije kada se zna da je Marinović za ravnatelja imenovan u travnju, većinom glasova članova Upravnog vijeća ustanove i na temelju prethodno provedenog javnog natječaja.

Nakon toga se u redovan reizbor ravnatelja umiješala Dubrovačko-neretvanska županija, jer Marinović očito nije politički odgovarao aktualnoj vladajućoj strukturi.

Bez obrazloženja su smijenjena i tri člana Upravnog vijeća koji su predstavljali osnivača, dakle Županiju. Imenovano je novih troje članova na čelu s pročelnikom za zdravstvo i socijalnu skrb Darijom Kulišićem, koji su poništili izbor iz travnja, Marinoviću raskinuli ugovor o radu te mu uručili radnu knjižicu.

– I prije raspisivanja natječaja za ravnatelja, članovi Upravnog vijeća bili su podvrgnuti pritiscima i prijetnjama Darija Kulišića, županijskog pročelnika Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, kao i Frana Skokandića, inače čelnika lokalnog HSS-a i dožupana Dubrovačko-neretvanske županije.

Oni su zahtijevali da ovi članovi Upravnog vijeća po svaku cijenu ne glasuju za moj ponovni izbor i imenovanje, nego za drugog kandidata, kojeg podržava općinska i županijska vlast, ističe Damir Marinović.

Pritisci na članove Vijeća

Unatoč takvom stavu Županije, četiri od pet članova Upravnog vijeća sastali su se i za ravnatelja izabrali Marinovića. Nakon toga župan Nikola Dobroslavić donosi rješenje o razrješenju tri “svoja” neposlušna člana pozivajući se na članak 35. Statuta Županije.

– Rješenje župana nema nikakvog obrazloženja i nije naznačen dan otkad stupa na snagu. Osim toga, župan je u istom rješenju odmah imenovao i novog predsjednika Upravnog vijeća, već spomenutog pročelnika Županijskog ureda Darija Kulišića, prije negoli je održana konstituirajuća sjednica, pojašnjava Marinović.

Nakon promjena u Upravnom vijeću, Uprava za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva provela je inspekcijski nadzor u Domu i pri tome obavila razgovor s novim predsjednikom Upravnog vijeća.

Njemu je tada rečeno kako je odluka o poništenju odluke o imenovanju i izboru ravnatelja nezakonita, te da može prouzročiti značajnu materijalnu štetu državnom proračunu, na što se Kulišić očito oglušio, ističe Marinović, koji je o svom problemu obavijestio i premijerku Jadranku Kosor i ministra Darka Milinovića.

Stanislav Soldo – Slobodna Dalmacija
Županija: Razriješen po propisu
Članovi Upravnog vijeća su razriješeni jer su protivno Statutu i mimo volje predsjednice Upravnog vijeća sazvali sjednicu i na njoj donijeli pravno nevaljane odluke. Predsjednica Vijeća je zbog takvog njihova ponašanja podnijela ostavku te o svemu izvijestila osnivača Doma.
Novoimenovano Upravno vijeće je 3. svibnja poništilo Odluku o izboru i imenovanju od 7. travnja, jer je sjednica na kojoj je ta odluka donesena sazvana nelegalno.
Poništavanje odluke nastupilo je prije isteka mandata bivšeg ravnatelja. Upravno vijeće je odlučilo da se neće imenovati ni jedan od prijavljenih kandidata, nego da će se čitava procedura imenovanja provesti ispočetka.
Rješenjem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od 23. svibnja, izdanim nakon inspekcijskog nadzora, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu i odlukama Upravnog vijeća sa sjednice od 3. svibnja – stoji u odgovoru Županije.
Pošalji dalje: