Reciplaža

U utorak navečer ( 28.lipanj 2011.) je u  Gradskom muzeju Korčule  otvorena izložba  neuobičajenog naziva RECIPLAŽA, što je kod posjetitelja stvorilo malu zabunu, misleći na reciklažu odbačenog materijala, što je također ispravno shvaćanje naziva izložbe čije su autorice bile aktivistice udruge Bašćina iz Lumbarde Valerija Jurjević i Sanda Hančević.

Dvoznačnost naziva je objasnila kustos muzeja Sani Sardelić koja je i otvorila izložbu.

Prema njezinim riječima radi se o konceptu koji je već bio predstavljen u galeriji 3 VOLTA 2008. godine u Lumbardi u organizaciji udruge Bašćina.

Okosnicu izložbe čini  smeće koje more naplavi po plažama, (reciplaža) a autorice su ga iskoristile kao medij komuniciranja temeljnih ekoloških pitanja današnjice,  reciklaže materijala te zbrinjavanja smeća i otpada.

Na simpatičan pa i edukacijski način fotografije sakupljenih odbačenih materijala po plažama su složeni na gumenim ležaljkama.

U odnosu na 3 VOLTA postav u muzeju je oblikovno izmijenjen, prema konceptu umjetnika Darka Fritza, a za tehničku izvedbu zaslužni su Emil Brčić i studio Ars kopija iz Zagreba.

Izložba je ostvarena zahvaljujući sredstvima Županije Dubrovačko-neretvanske, u organizaciji udruge Bašćina i Gradskog muzeja Korčula ostaje otvorena do 10. srpnja 2011.

Tekst i snimak : Niko Perić


Pošalji dalje: