Slavlje u Pupnatu

U župi Gospe od sniga u Pupnatu na otoku Korčuli bilo je u srijedu predvečer  29.lipnja 2011. posebno svečano.

Sveta Misa u istoimenoj crkvi bila je u znaku župnika Pupnata don Mata Aračića koji je obilježio svoj jubilej uz 40 godina od svećeničkog ređenja koje je bilo na blagdan svetih apostola Petra i Pavla 1971. godine. Slavljenik je na početku svete mise istakao osobne podatke u kojima je upoznao vjernike da se je rodio 17.11.1945. godine u Derventi.Njegovi su roditelji otac Mate i majka Anica ( rođena Miloš) koji su ga nakon pučke škole u Ljupčjanici upisali na klasičnu gimnaziju u Dubrovniku,u Sjemeništu za odgoj klera kod Isusovaca od 1961 do 1985.g. Zatim je nakon vojnog roka  upisao i završio filozofsko-teološki fakultet u Đakovu.

Za svećenika je zaređen  u Sarajevskoj katedrali na Petrovo 29.lipnja 1971.g. po rukama Nadbiskupa Vrhbosanskog dr. Smiljana –Franje Čekade. Nakon 11.godina službe u svojoj Nadbiskupiji Sarajevo odlazi u službu crkve u Njemačkoj biskupiji Rottenburg u Stuttgartu gdje je nakon 12 godina premješten u biskupiju Limburg gdje 19 godina obnaša službu dušobrižnika za Hrvatske katolike u Wetzlaru.

Bio sam lijepo prihvaćen od vjernika u Njemačkoj,prisjetio se don Mato Aračić, ali nostalgična želja za domovinom uz želju da pozne godine svećeništva provede u domovini,prevagnulo je i 2004.g. vraća se u nadbiskupiju u Sarajevo i onda je 2004.

prešao na službu u Dubrovnik odakle ga je biskup Želimir Puljić uputio u Pupnat, a unazad 4 mjeseca preuzima i župu sv. Nikole u Račišću, pa iako služi dvije župe naglasio je da je jedino ljubav prema Bogu i čovjeku pokretačka energija koja mu daje snage i u poznim godinama kroz konkretna djela svjedočiti za Krista.

Ovdje gdje služim Bogu i Božjem narodu osjećam se kao kod kuće,i sretan sam da s Vama obilježim svoj jubilej,zahvalio je don Mato Aračić, čije je slavlje nastavljeno uz blagoslov jela i čašćenjem u dvorištu ispred župne crkve.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: