Priopćenje načelnika Općine Blato

Načelnik Općine Blato uputio je priopćenje građanima vezano za reorganizaciju Hitne medicinske pomoći na području otoka Korčule:

Priopćenje Načelnika Općine Blato

Povodom sve učestalijih neistinitih i zlonamjernih tvrdnji i pisanja oko reorganizacije Hitne medicinske pomoći na području otoka Korčule dužnost mi je reagirati i priopćiti slijedeće:

1.    Reorganizacija hitne medicinske pomoći na otoku Korčuli svima donosi prednosti iz razloga jer se u Domovima zdravlja u Korčuli i Veloj Luci ne ukida dežurstvo, što znači da situacija ostaje ista kao i do sada.
2.    Uvodi se punkt T2 koji će postupno preći u T1, a sukladno raspoloživom kadru.
3.    Stručni uvjeti za što je za punkt odabrano Blato su:
•    Najbolja, najbliža i najbrža pokrivenost najvećeg broja stanovnika na otoku Korčuli, koje  ima jedino Blato (preko 60 % pučanstva otoka Korčule).
•    Materijalni uvjeti – posebni prostori za potrebe hitne medicine, koji imaju i Korčula i Blato i Vela Luka.
•    Blizina helidroma koji imaju Korčula i Blato
Ekipe punkta T2 – T1 iz Blata će pokrivati onaj dio pučanstva koji objektivno (vremenski)  ne mogu pokrivati dežurstva u Korčuli i Veloj Luci i biti po potrebi u službi Korčule i Vele Luke kada liječnički timovi budu u transportu.

Držim da i posljednji popis stanovnika otoka Korčule je dovoljan stručni razlog iz kojeg je vidljivo da punkt T2-T1 nije mogao biti smješten niti u Korčuli, a niti u Veloj Luci, već jedino u Blatu koji svojim zemljopisnim položajem pokriva više od 60 % stanovnika otoka Korčule.

Za potrebe ljetne sezone uvode se posebni dodatni timovi koje sufinanciraju jedinice lokalne samouprave i Županija i za što su potpisani ugovori o financiranju.

Otok Hvar  je dobio T1 i T2 tim, ali nema niti jedno dežurstvo, a otok Korčula je dobila T2-T1 tim i dva dežurstva.

Kako nitko ovom reorganizacijom nije izgubio stečena prava, čudi me ovakva retorika. O samom projektu reorganizacije Hitne medicine u Republici Hrvatskoj ne želim govoriti, jer za to nisam stručan, iako posjedujem stručna mišljenja zagovornika za i protiv ovakvog ustroja. Sve ostale tvrdnje, ako se uzmu u obzir čvrsti vremenski i ljudski kriteriji  novog ustroja, potpuno su deplasirane, a pogotovo one o eventualnom preseljenju Doma zdravlja. Također moram zamoliti  određene dušobrižnike, da bi bilo bolje u arhivi Doma zdravlja „Dr Ante Franulović“ Vela Luka pronaći zapisnik o spajanju Zdravstvene stanice Vela Luka i Zdravstvene stanice Blato i raspodjeli specijalizacija i službi. Kada se pročita taj zapisnik kojeg su potpisali voditelji Zdravstvenih stanica Blato i Vela Luka, a prihvatili i političke garniture Blata i Vele Luke, te čelništvo tadašnjeg SIZA zdravstva na otoku Korčuli, onda su sve gore spomenute neistinite tvrdnje jedino u funkciji narušavanja danas odličnih odnosa dviju jedinica lokalne samouprave, kao i odnosa na otoku Korčuli uopće.

Načelnik Općine Blato
Ivo Gavranić

Pošalji dalje: