Blagdan blažene Marije Petković

BLATO – Na blagdan blažene Marije Petković prvo euharistijsko slavlje bilo je u 7.30 sati u svetištu. Predvodio ga je don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima, koji je bio više godina župnik u Blatu.

Euharistijsko slavlje u 10 sati predvodio je don Marin Lučić, tajnik dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Za vrijeme euharistije pjevao je zbor mladih »Stope«.

Svečani program započeo je u 18.30 sati. Na Plokati ispred župne crkve Svih Svetih izveden je »Blatski tanac« i viteška igra »Kumpanija«.

U 19.00 sati krenula je procesija s moćima blažene Marije Propetog Isusa Petković iz svetišta u kojoj je biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, nosio moćnik s relikvijama bl. Marije Propetog Isusa. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale članice Franjevačkog svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge »Sv. Vincenca«, djeca iz vrtića »Marija Petković«, dječji župni zbor, pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, sestre Dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa sa svojim gošćama iz drugih redovničkih zajednica, ministranti i dijecezansko svećenstvo te veliko mnoštvo. Po dolasku procesije na trg ispred župne crkve Svih svetih, započelo je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Za ovu prigodu u Blato su stigle i sudjelovale u misnom slavlju: provincijalna predstojnica s.M. Nelija Pavlović i časna majka sestara dominikanki kongregacije Anđela čuvara s. Dolores Matić.

U svom obraćanju vjernicima, biskup mons. Mate Uzinić se upitao: »Na koji način mi možemo biti blaženi, biti sveti. U tome nam može pomoći današnje evanđelje koje smo upravo slušali: Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni, pitao je netko Isusa, a Isus mu je nabrojio zapovijedi. On ih je sve vršio i zato ga Isus zavoli. Jer ga zavolje, odlučio mu je ponuditi više: Ostavi sve a onda dođi i idi za mnom. Isusu se sviđaju mladići i djevojke i u ovoj biskupiji i zove ih, a oni imaju veliki imetak. Nemaju snage staviti sebe i svoj život Isusu na raspolaganje. Nemaju snage Njemu pripadati, dati mu sve. Mnogi kršćani misle da se može iz kršćanstva uzeti ono što im se sviđa i raditi svoja pravila, ali ne može. Oni koji tako misle i žive kršćani su samo imenom a ne životom. Naša blažena Marija Propetog Isusa koja, kako nam je objasnio blaženi Papa Ivan Pavao II. na misi njezine beatifikacije svojem Gospodinu još od vremena kao djevojka u Blatu uputila je pitanje Učitelju dobri što mi je činiti da život vječni baštinim, nakon čega je u njezinu srcu odjeknu jasan i razgovjetan odgovor: Dođi i idi za mnom. I tu prestaje svaka sličnost između blažene Marije i ovog mladića iz Evanđelja. Ona se osvojena Božjom ljubavlju odlučila zauvijek posvetiti Bogu te ostvariti težnju da se posve preda duhovnom i materijalnom dobru najpotrebnijih. Ostavljajući sve zbog Isusa ništa nije izgubila, nego unatoč poteškoćama i patnji već na zemlji puno toga stekla i osnovala Družbu Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Po njoj je i Blato postalo poznato, dubrovačka biskupija, naš narod postao poznat. Sada ostaje pitanje a što je s nama. Vjerujem da na to pitanje u nutrini svatko može za sebe odgovoriti. Blažena Marija pokazuje da se isplati ići za Isusom.

s.M. Jasminka Gašparović

www.blato.hr

Pošalji dalje: