Izjava Korčulanske lige

Korčulanska liga, udruga za promicanje ljudskih prava, objavljuje izjavu vezano uz večerašnju sjednicu Gradskog vijeća na čijem je dnevnom redu donošenje Proračuna Grada Korčule za 2011.

IZJAVA U PDF FORMATU

Pošalji dalje:

17 komentara “Izjava Korčulanske lige

 1. badija (Uredi)

  Ma najbolje van je opet glasat kontra proračuna i srušit ponovo vlast i na kraju balade postat najveći redikuli u povisti grada.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Bepina (Uredi)

  Stalno me muči pitanje zašto se ne povuku oni koji su izgenerirali ovo stanje u gradu? Koliko još će ovo sve trajat?
  Živo me interesira što će u četvrtak u Bojama turizma pokazat u i oko Korčule kad u turizmu ne nudimo baš ništa niti su ljudi koji vode turizam bilo što novog realizirali.Gostima kad večeraju Zakrjan jedino je preostalo poć leć jer iza 11 uri se nesmi čut njanci glasa da svi možemo spat zimski san ljeti. U susjednoj općini su pokušali nešto nalik Zrću ali je lokalni mještanin zvučnik napuca puškom na opću paniku prisutnih turista.To se zove promocija “Male zemlje za veliki odmor”. Hm, a možda su oni na HTV i Đuro Tomljenović čuli za tu zgodu pa zato i dolaze snimat.A možda je ipak za sve kriv neki treći Pedro van otoka…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Račišće (Uredi)

  “Korčulanska Liga” ===> Rješenjem Ministarstva (ne vidi se po pečatu kojega) Korčulanska liga je jednoglasnom odlukom svojih skupštinara – prominila ime u “Korčulanska 2. Liga – Jug”!!! Građani Korčule su jednoglasno podržali utemeljeni prijedlog!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. matematičar (Uredi)

  Štovana gospodo iz 2 lige žalosno je da vi nevidite problematiku u ovom gradu jer vi sami znate za sebe reći da ste mlade snage koje mogu pokrenut ovaj grad ,a s obzirom da nisam pratio sijednicu gradskog viječa ali iz vašeg priopčenja kojeg sam pročitao na ovim stranicama ,znam ishod rezultata u svezi proračuna moje su pretpostavke da gubite vaše biračko tijelo koje vam je dalo podršku i da se sada morate dodvoriti stranci na vlasti u ovome gradu jer tu jedino imate nekakve šanse da se povremeno pojavite s ovakvim priopčenjima za koje očito samo vi znate koje krivac ovakvoj situaciji u ovome gradu. Rezultati zadnjih lokalnih izbora su vam mogli otvoriti oči i da jučer na sijednici gradskog viječa poentirate i nastavite biti opozicija koja želi dobro ovom gradu ali s ovakvim priopčenjem u kojem pokušavate i ono malo biračkoga tijela koje vam je ostalo vijerno a to su isključivo samo vaše familije ušto i vi sami više niste sigurni,zato bi bilo najbolije da vašu demagogiju zadržite za familjarne ručkove a ostavite ove grđane da na slijedečim izborima pokažu ko je kriv za stanje ovog grada.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. giovanni (Uredi)

  Da mi je piškit da mi je kakit…rušite opet ako imate političke petlje, ako nemate odnosno bavite se politikanstvom glasajte…demokracija je zakon samo triba imat balls a ne se opravdavat unaprid samo da se zastiti vlastita Guzica

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. macak (Uredi)

  Ha ha ha… Oni su dosljedni u svojim stavovima i razmisljanjima, samo ce ovaj put malo zazmirit na oba oka, naravno u interesu Grada, jer oni sve rade za interes Grada. Bjez te gace, posrat ce vas guzica!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. pantagana (Uredi)

  Očito je da svaki put prije nego (i kad) dignete ruku u vjećnici imate potibu se javno opravdat za ono što činite, jer ste svjesni da ono što činite nije uredu. Zašto to činite, samo vi znate, ali ste valjda i svjesni da ste takvin potezima izgubili sav kredibilitet među biračima. Od vaših pamfleta i vaše želje za boljon Korčulon mi se riga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. pjd (Uredi)

  Kad bi KL opet srusila Vijece na pitanju proracuna, bio bi to politicki terorizam kakav u USA provodi tea party. Velike stranke nemogu se izgovarati na KL. Za KL je dovoljno da izlazi s inicijativama i mijenja ton diskusije. A pasi i maske neka se gloju. Vi samo glasujte. Da ste KL dali vise glasova, onda bi ste ih mogli prozivati. Ovako, ako nemaju moc mijenjati, bolje je da ni ne ruse.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Tino Andrijić (Uredi)

  g. Denoble, Korčulanska Liga se nakon izbora u svibnju 2009. priklonila, kako su sami rekli, “relativnom” pobjedniku i konstituirala Gradsko vijeće po volji vladajuće partije u Korčuli (to je SDP već 10 godina ako ne znate iz dalekog SAD-a).

  Sve do prosinca 2010., oštro su kritizirali nesposobnu SDP-ovu vlast (iako su u njoj sami sudjelovali) te su, kako sami kažu, odlučili upozoriti javnost na to drastičnom mjerom – NE GLASUJUĆI za predloženi Proračun za 2011.

  Mislio sam – ajde, trebalo im je godinu ipo, ali napokon su shvatili da smo takli dno.

  Na taj način izazvali su prijevremene izbore i 4 mjeseca trpili oštre napade SDP-a i gradonačelnika koji su ih vrijeđali, optuživali i nazivali – zamislite – HDZ-ovim satelitom.

  Prijevremeni izbori su prošli, Korčulanska liga razočarana lošim rezultatom opet podržava one za koje je dvije godine tvrdila da su nesposobni i zbog kojih je izazvala izbore, ali za razliku od prosinca 2010., ovaj put su PODRŽALI ISTI Proračun za 2011. jer je to sada “interes” Korčule?! Zaista su vrlo kvalitetno i točno obrazložili zašto Proračun nije dobar ali, podržati ga jer je to “interes” Korčule? Zar je “interes” Korčule privatni interes nekolicine?

  Gadljivo.

  Da nastavim – naravno da su osjećali potrebu javno “objasniti” svojim biračima, kojih je na sreću sve manje i manje (pa i zato što je moj brat napustio KL uvidjevši da su ideološki opterećeni) zašto će iako je vlast nesposobna ovaj put PODRŽATI Duhovićeve financijske nebuloze.

  Vi sada kažete da bi novo rušenje vijeća bilo “politički terorizam”?

  Osim što je izraz prilično težak i meni osobno ne prihvatljiv u demokratskom društvu, ponašanje Korčulanske Lige, odnosno njihovo vođenje isključivo ideološko/interesne politike graniči sa “terorizmom” prema zdravom razumu svih onih koji se prvo vode interesima grada i lokalne zajednice pa tek onda sa svojim političkim stavovima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. pjd (Uredi)

  Tino, ne sporim se oko ocjenja o radu KL, osim sto cu ponoviti da bi bilo kakvo rusenje ili blokiranje od strane jedne malobrojne stranke bilo ravno politickom terorizmu. Odgovornost je na svim strankama, ali velike stranke imaju daleko vecu odgovornost i obavezu da razvijaju demokratski proces koji ce biti produktivan.
  Moja diskusija je cisto principijelna a provocirana je situacijom u USA gdje jedna grupa poslanika koja se je maskirala u boje republikanaca, drzi taocima cijelu Republikansku partiju, predsjednika i cijelu zemlju. Drago mi je da KL ne koristi trenutacni izjednaceni odnos snaga u Vijecu za nametanje ideja svoje male izborne baze vecini, po cijenu da sve ode k vragu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Tino Andrijić (Uredi)

  Zaista se slažem sa Vama i po pitanju odgovornosti većih stranaka i po pitanju “političkog terorizma”, kako ga zovete, manjih stranka.

  Međutim, vijećnici Korčulanske Lige rade nešto drugo: konstantno kritiziraju gradonačelnika (opravdano!), čak često pretjeruju, ali istovremeno mu pružaju čvrstu i punu podršku u Gradskom vijeću.

  Time u konačnici ne prave ništa niti korisno niti produktivno i Gradsko vijeće pretvorili su u formalan aparat za usvajanje Odluka koje odgovaraju nekolicini stvarnih vladara.

  Ponašaju se kao jedan gospodin koji je u kampanji rekao: “Gradonačelnik ne radi ništa, ali je**ga, srce mi je na livu bandu”.

  Mene osobno, kao kandidata za predsjednika Gradskog vijeća (kao i g. Fabrisa kasnije) otpisali su iz čisto ideoloških razloga mada smo konstruktivno i zajednički toliko odluka usvojili u najboljoj namjeri i izdignuti iznad politike.

  Predstavljaju se kao Udruga za promicanje ljudskih prava a eliminiraju bilo kakvu suradnju sa drugim vijećnicima zbog njihova političkog opredjeljenja.

  Pa valjda bi svatko trebao imati pravo samostalno i slobodno birati političku organizaciju čiji član želi biti, a da zato nije automatski postao – kako to iz Lige rado kažu – poslušnik i ovisnik o “središnjici”.

  Ili jednostavnije – glupan!

  Ljudska prava i demokraciju u Korčuli tradicionalno obožavaju dijeliti oni koji su me prije 4 godine nakon 20 godina članstva eliminirali iz KUD-a Moreška samo zato jer sam se učlanio u HDZ.

  Zaista primjerna razina demokratičnosti u jednom kulturno-umjetničkom (ili političkom?) društvu.

  Zato danas jasno i vidim kako funkcionira korčulanska politika i kako se uspješno odgaja novi naraštaj sa urođenom ljubavi prema svemu što je srpsko.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. Račišće (Uredi)

  Ajmo dalje Tino…
  Govorija ti što govoriš, pisa ti što pišeš – nema koristi… Orjuna je vazda orjuna i tu se ništa ne može. Osim možda, što više spominjat Hrvatsku jer to ih boli. Pa onda – neka pati kome smeta!!

  Moj dom
  autor: Silvije Strahimir Kranjčević

  Ja domovinu imam; tek u srcu je nosim,
  I brda joj i dol;
  Gdje raj da ovaj prostrem, uzalud svijet prosim,
  I… gutam svoju bol!

  I sve što po njoj gazi, po mojem srcu pleše,
  Njen rug je i moj rug;
  Mom otkinuše biću sve njojzi što uzeše,
  I ne vraćaju dug.

  Ja nosim boštvo ovo – ko zapis čudotvorni,
  Ko žića zadnji dah;
  I da mi ono pane pod nokat sverazorni,
  Ja past ću utoma.

  Ah, ništa više nemam; to sve je što sam spaso,
  A spasoh u tom sve,
  U čemu vijek mi negda vas srećan sve je glaso
  Kroz čarne, mlade sne!

  Kroz požar, koji suklja da oprži mi krila,
  Ja obraz pronijeh njen;
  Na svojem srcu grijem već klonula joj bila
  I ljubim njenu sjen.

  I kralje iznijeh njene i velike joj bane,
  Svih pradjedova prah,
  Nepogažene gore i šaren-đulistane
  I morske vile dah.

  … Ja domovinu imam; tek u grud sam je skrio
  I bježat moram svijet;
  U vijencu mojih sanja već sve je pogazio,
  Al’ ovaj nije cvijet.

  On vreba, vreba, vreba… a ja je grlim mûkom
  Na javi i u snu,
  I preplašen se trzam i skrbno pipam rukom
  O, je li jošte tu?!

  Slobode koji nema taj o slobodi sanja,
  Ah, ponajljepši san;
  I moja žedna duša tim sankom joj se klanja
  I pozdravlja joj dan.

  U osamničkom kutu ja slušam trubu njenu
  I krunidbeni pir,
  I jedro gdje joj bojno nad šumnu strmi pjenu
  U pola mora šir!

  Sve cvjetno kopno ovo i veliko joj more
  Posvećuje mi grud;
  Ko zvijezda sam na kojoj tek njeni dusi zbore,
  I… lutam kojekud.

  Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
  Zaorit ću ko grom
  O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
  To moj je, moj je dom!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. pjd (Uredi)

  Demokracija uspostavlja procese za dogovor ljudi razlicitih interesa i svjetonazora. Za uspjeh toga procesa je nuzno da svi sudionici prihvataju jednakopravnost onih drugih. Kada danas netko drugima nalijepi prosrpstvo i orjunastvo, ili ustastvo, automatski im ukida legitimnost i oznacava ih neprijateljem umjesto partnerom u demokratskom procesu. Onda ne cudi da dogovora nema.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. Račišće (Uredi)

  Lipi moj šjor “pjd”…
  A oli je ovi cirkus okolo “proračunske rupe” u USA – demokratski proces??? Možda “Tea party”??? Ili je Bush i cili šušur oko Sadama i Iraka – jedan “jednako pravni demokratski proces…” – kako ste ono lipo napisali…
  Ma dajte lipo lovit rake, da ne napišen štogod gore.
  Demokracija i USA? To van je ka i skuvat lešo kokoš i hobotnicu… U isti kotal, e….
  A znalo se i to skuvat i pojist na npr. vodonoscima naše – blagopokojne – Mediteranske…
  Nemojte nam solit pamet.
  Ajde Bog!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 15. pjd (Uredi)

  ideal demokracije postoji neovisno o Americi. Nisam nikada isticao Ameriku kao uzor demokracije i ne vidim razloga zasto me saljes lovit rake govnare prije nego si procesuirao ono sto sam ja napisao. hrvatska ima pravo stremiti idealu demokracije kao i svaka druga zemlja ali to nece uspjeti ako prevladaju oni koji druge salju loviti rake umjesto da se angaziraju u dijalogu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.