Kiša prekinula Marko Polo Fest

Dugo očekivani i solidno pripremljen ovogodišnji Festival pisme i vina kojega organizira „Šegedin d.o.o. Marko Polo Fest-Korčula“ nije doživio planirano.

U subotu,23.srpnja 2011.okupio se je iznad očekivanja veliki broj posjetitelja,posebno žena koje su izabrale pjesmu, a ne tv prijenos nogometne utakmice Hajduk-Barcelona iz Splita. Ipak,veći dio osoblja iz organizacije,pa i pjevači pratili su u obližnjem hotelu tv prijenos,koji je prouzročio da festival umjesto u 21,30 sati započne sat kasnije.

Uz ispriku voditelja festivalske večeri Romana Gabrić i Joško Bonaći koji su i priopćili rezultat utakmice iz Splita najavili su početak festivala kojega je u ime pokrovitelja Dubrovačko-neretvanske županije i župana otvorila njegova zamjenica Marija Vučković,zahvalivši i korčulanskim mažoretkinja koje su svojim uvodnim nastupom oduševili publiku.

Festival je započeo i doživio od 10 izvedenih skladbi prekid zbog kiše koja je sve jače padala. Publika se razbježala, a festivalski odbor je najavio u nedjelju (24.srpnja 2011), navečer izvođenje svih 35 primljenih skladbi.

Kad se nisu mogle čuti nove skladbe, čuli su se rezultati enologa koji su između 60 uzoraka proglasili najbolja vina ovogodišnjeg festivala Pisme i vina.

Prvu nagradu crnih vina Zlatni Marko Polo dobio je „Miličić ” za Plavac mali” iz berbe 2007.s 90,7 uz 100 mogućih bodova.
Najbolje ocijenjeno bijelo vino uz nagradu Zlatni grad Korčula dobio je Kutjevo dd ”Graševina-ledeno vino” 2009. 91 bod.
Pobjednik i šampion Festivala osvajač Zlatne note vina je Grgić vina d.o.o. Pošip Grgić 2009. s 91,5 najvećim osvojenim brojem bodova od mogućih 100. bodova.

Nažalost,današnji meteorološki uvjeti nisu povoljni,jaka kiša praćena grmljavinom dodala je nove probleme organizatoru.

Po općoj ocjeni stručnih ljudi, publike i nekolicine pjevača ovogodišnji se festival organizacijski puno razlikuje od dosadašnjih. Na vrijeme su poduzete potrebne radnje, rasvjeta i ton su bez primjedbe, komunikacija, novi katalog, humanitarni dio, web stranica, osoblje hotela PARK kao najbliži svojom su gostoljubivošću pomogli organizatoru da se u neočekivanoj pauzi osjete bezbrižnije.

Ne smijemo favorizirati pjesme,ali ono po lokalnom zaključku,povratak kantautora Ivana Farca i njegove prateće grupe s posebnim Delegatom i scenskim nastupom vrijedilo bi pažljivije popratiti u nedjelju navečer,kao i ostale skladbe koje potvrđuju Korčulu( Grad i otok)kao najraspjevaniju destinaciju.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: