Obilježen Dan Grada Korčule

U povodu današnjeg blagdana  Sv.Todora, suzaštitnika Grada Korčule i Dana Grada, 29. srpnja 2011.u kino dvorani Doma kulture održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja i nagrade zaslužnim građanima i društvima u 2011. g., te priznanja najboljim sportašima i sportskim ekipama za 2010. g..

Dan Grada Korčule – Sv.Todor, slavi se 29. srpnja, iako je svetac zaštitnik Korčule Sv.Marko, kult Sv.Todora ovdje je znatno naglašeniji.

Brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su bili saborski zastupnici Stipe Gabrić i Tatjana Šimac Bonačić, predstavnici općina i gradova (Ruža Tomašić iz Smokvice, Ivo Gavranić iz Blata, Boris Žuvela iz Vele luke, Olga Murati iz Dubrovnika, Boško Lozica iz Zagreba, te u ime ministra i ministarstva kulture RH Radoslav Buzančić i zamjenik Dubrovačko-neretvanskog župana Frano Skokandić, i zamjenik gradonačelnika grada Fremantle Doug Thompson).

Uz njih i župnik Korčule don Frano Kuraja, te predstavnice časnih sestara dominikanki iz Korčule. Svi su oni čestitali Dan Grada Korčule poželjevši stalni napredak u životu Grada.

Lovro Krstulović, predsjednik Gradskog vijeća Korćule je pročitao brojne čestitke ljudi koji nisu mogli prisustvovati sjednici, među njima i predsjednika RH Iva Josipovića koji je prošle godine skupa s korčulanima slavio njihov dan.

Iako svečarski, gradonačelnik Korčule Mirko Duhović je upoznao skup o postignutim rezultatima Grada, koji je nekoliko mjeseci bio bez gradske vlasti zbog neprihvaćanja proračuna Grada za ovu godinu. Upitao se: Da li je tako trebalo biti?  i zatim nabrojio mnoge projekte koji su u planu ili se dovršavaju i ovise o lokalnom i državnom proračunu, kao: zatvoreni plivački bazen, izgradnja, rekonstrukcija i sanacija vodoopskrbnog sustava, rekonstrukcija gradskog Muzeja, sanacija odlagališta smeća, izgradnja novog autobusnog kolodvora, nove luke, odvodnja otpadnih voda, te projekte u kulturi, sportu i društvenom standardu.

Uz  prigodni program koncerta puhačkog orkestra HGD „Sveta Cecilija“ i pjevačkog zbora KUD Moreška“ iz Korčule uručena su priznanja i pohvale.

Kolektivna godišnja nagrada Grada Korčule je dodijeljena Kulturnom prosvjetnom društvu „Bratska sloga“ iz Žrnova- Postrana,te Hrvatskom glazbenom društvu „Sv. Cecilija“ iz Korčule.

Kako je spomenuo predsjednik odbora za javna priznanja Marinko Pažin , KPD „Bratska sloga“ se ističe radom na okupljanju mladeži, koji nastavljaju njegovati svijetle tradicije svojih predaka okupljenih oko Bratske sloge, osnovane početkom prošloga stoljeća. Zahvalio je predsjednik društva Slobodan Curač koji je najboljom usporedbom kazao: Naša se mladost ne okuplja po sumnjivim lokalima, nego sviraju i plešu vitešku Kumpanjiju, časte naše velikane iz mjesta, prvenstveno Petra Šegedina, dok je pokrenuta. aktivnost na istraživanju doprinosa Jakova Baničevića istaknutog europskog diplomata iz 15. st.

Danas se društvo razvilo, proširilo svoje djelovanje, ima 150 okupljenih članova, Kumpanjiju, svoju velebnu zgradu trokatnicu, izgrađenu samodoprinosom mještana i nedavno obnovljenu. Obnovljena je i odora, mečevi i folklorna sekcija, zahvalno je kazao Curač.

Za HGD „Sveta Cecilija“ je kazano da do danas slijedi tradiciju prvog hrvatskog pjevačkog društva u Dalmaciji utemeljenog 1883. godine i uvijek su prednjačili u dalmatinskim i hrvatskim razmjerima u buđenju nacionalne svijesti i širenju uljudbenog ponašanja i djelovanja među najširim slojevima stanovništva koje je bilo izloženo potiranju identiteta.

Nagradu je primio Đuro Čehovski predsjednik društva.koji se zahvalio i dodao,da je društvo  obnovljeno je 1991. g., a pored korčulanske viteške igre moreške, njeguje klapsko i zborno pjevanje te folklorne plesove. Najsvečaniji nastup priređuje 29. srpnja, što će biti i večeras na Trgu pomirenja u Korčuli. Osim toga godišnje izvedu i do 50 nastupa viteške igre Moreške u Korčuli, u drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu. Odrednice Društva i danas su: “… da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji, a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga.” Pročitao je Čehovski iz pravila društva.

Brojnim aplauzom, cvijećem,poljupcima i čestitanjem popraćeno je uručivanje Osobne godišnje nagrade FRANICI ĐIVANOVIĆ  iz Korčule,koja je poznata u svom humanitarnom radu,aktivistica je korćulanskog Društva Crvenog križa i do sada je poklonila 65 doza svoje krvi i postala žena sa najviše darivanja na području Otoka i općine Orebić.

Zbog udaljenosti i poslova, na svečanost nije mogla doputovati gospođa Elsie Ivancic –Dunin iz SAD koja je proglašena Počasnom građankom Korčule zbog višegodišnjeg istraživanja i zasluga na promicanju Hrvatskog i Korčulanskog folklora, glazbe i Moreške. Njome će nagrada biti uručena naknadno.

Na svečanosti su nagrađeni i sportaši. Najbolja ženska ekipa su plivačice KPK,dok su muškarci malonogometaši iz kluba „Korčula“.Najbolja sportašica je Jasna Perućić plivačica KPK,dok je kod muškaraca Vinko Fabris plivač i vaterpolist KPK. Sportska nada Korčule je 17 godišnji Jure Vlašić član RK Korčule,ponajbolji igrač, koji jekao kapetan ekipe i golgeter pomogao da se Korčula plasira na drugo mjesto Svetskog prvenstva otoka. Za njega je kazano da iako mlad,pozitivno se ponaša,i svojim primjerom okuplja svoje vršnjake.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Obilježen Dan Grada Korčule

 1. Korektiv (Uredi)

  Na Igrama otoka svijeta 2010 Korčula je zauzela treće(3), a ne drugo(2) mjesto u muškom rukometu. Jure Vlašić(1994) je bio treći strijelac ekipe pa nije korektno navoditi ga kao glavnog golgetera. Prvi strijelac ekipe i glavni golgeter je bio Gogo Stamatović(1995), koji je i mlađi od Jureta. Drugi strijelac je bio Saša Antunović(1996) koji je mlađi od obojice. Najmlađi rukometaš na igrama je bio Roko Risteski(1997) koji je i danas zasigurno najveća nada RK Korčula. Bilo bi zanimljivo čuti stvarne kriterije po kojim je Jure odabran kao sportska nada Korčule. A stariji je od sportaša godine Vinka Fabrisa dvije godine?!? Žalosno.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. kadena (Uredi)

   Žalosno je to što netko govori protiv Jureta koji je prvotimac RK Korčule, iako je mlađi od svojih konkurenata 3-4 godine. Jure je zaslužio nagradu jer svaku utakmicu odigra sa srcem 120 %, nije propustio niti jedan trening, izabran je u najbolju ekipu na prvenstvu grada u rukometu, nositelj je ekipe srednje škole itd. A prema ovome poviše komentaru pretpostavljam da je to neki otac što želi da mu sinčić bude izabran i ako san nešto krivo rekao slobodno me ispravite.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Carmina Burana (Uredi)

  Eto, obilježen je dan Korčule dodjelom priznanja… Mene zanima čime je još grad obilježio svoj dan? Misa i procesija su ipak liturgijska slavlja. Dvije Moreške imaju i svaki četvrtak kad igra KUD Moreška. Što je to naš grad načinio da bi se proslavio dan grada? Gospodo, ne da vam je organizacija očajna nego je ni nema a imate takvu blagodat da je dan grada usred sezone.. Pogledajte druge gradove što oni rade. Ma da ste barem jednu lutriju stavili, barem neki program na otvorenome dostupan svima, svirka,ples, pjevanje…
  Kakvo vodstvo-takva proslava.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.