Koncert svome gradu

Uz bogat vjerski i kulturno zabavni program za Dan Grada Korčule, sinoć(nedjelja, 31.srpanj 2011.) je na trgu ispred katedrale sv. Marka u svome gradu čestitao blagdan Damir Poša svojim koncertom na gitari pod nazivom Koncert svome Gradu.

Brojni su prolaznici, turisti večernju šetnju zaustavili ispred katedrale gdje je ovaj poznati kantautor pokazao virtuoznost sviranja na gitari i usnoj harmonici,dok je dodatno svojim “hrapavim” glasom više od sat vremena svojim pjesmama ispričao dio svoga 30 godišnjeg  druženja s glazbom ,kao i svog životnog puta, da bi pažljiviji slušatelj opet u svakoj riječi mogao pronaći dio svoje životne priče.

Češćim aplauzima publika je zahvalila kantautoru Damiru Poši koji je tu večer obilježio i svoj jubilej. Ovim je koncertom Damir Poša odavno poznat kao “Čovik s juga” jer su njegove pjesme udahle i tišinu ljetne noći,isto tako šum valova i borova,hlad masline i okus slanih sardela,ulja i vina,ali i ljubavi puno drugačije i tajanstvenije od mnogih kantautora.

Zbog njegovog 30 godišnjeg rada dobio je i zasluženi nadimak “Hrvatski Bob Dilan”, iako kroz razgovor Damir Poša odbacuje takve usporedbe,možda i opravdano,jer Dilan nema ono što može doživjeti otočanin kroz bure i nevere, bonace  i juga.

Već godinama Damir Poša održava svoj samostalni godišnji koncert na najatraktivnijoj lokaciji ispred katedrale,odakle je većim dijelom života “Čovik s juga” postao Čovjek kopna i Europe.Iz rodnog Pupnata (Kneža) krenuo je put Zagreba 1985. godine gdje je završio školu gitare,i kao mladi glazbenik osniva duo D. N.i umjesto da bude sam,svoju je karijeru započeo u duetu,a onda po bijelome svijetu opet dvojica spojeni u jedno, Damir Poša i njegova gitara.

Vlastite skladbe mu je uzimala glazbena proizvodnja HRT-a, i tako otvara put sa javnim i televizijskim nastupima.Njegovu sposobnost prepoznali su mnogi glazbenici s kojima bilježi i suradnju, kao : Vanja Lisak, Ismet Kurtović,Drago Mlinarec, Brane Živković, Vedran Božić.

Hrvatski Bob Dylan s iskustvom tekstopisca,skladatelja, izvođača, izdao je do sada 6 CD nosača zvuka snimajući ih u Beču gdje boravi i njegova sestra poznata novinarka Sendra Poša Đurin koja mu je u mnogočemu bila podrška, kaže Damir, koji ima i kontakte s mnogim imenima Hrvatske i inozemne glazbene scene.

I Sendrina kćerka Vivian u Beču je već je poznata mlada glazbenica. I tako Damir Poša putuje,svira i pjeva rock šansone,dok se u zadnje vrijeme okreće  nježnijem opusu zaljubljenima. Koncert je završio riječima iz nove pjesme “ Meni treba zvijezda vodilja? Stvarno više nema vremena,prošla je još jedna godina” misleći na novi tradicionalni koncert svome gradu za dogodine.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: