Pupnat proslavio Gospu snježnu

U organizaciji Viteške udruge „Kumpanjija“ i Vijeća MO Pupnat u petak(05.kolovoza 2011.) je cijeli dan bilo veselo, svečano i dostojanstveno u ovom najstarijem mjestu na otoku Korčuli gdje se obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja uz njihovu mjesnu svetkovinu Snježnu Gospu koju Pupnaćani lokalnim izgovorom štuju kao  “Gospa od sniga.”.

Svečanost je započela u prijepodnevnim satima kada se je održala procesija sa zavjetnom slikom župne nebeske zaštitnice Gospe od Sniga urešenu bijelim cvijećem koju su ponijele djevojke u bjelini uz pratnju velikog broja vjernika,mještana i otočana, turista,hodočasnika i iseljenika.

Zatim je misno slavlje nastavljeno u župnoj crkvi Gospe od Sniga, sagrađenoj oko g. 1600 godine. Sa župnikom don Matom Aračićem i više svećenika slavlje je predvodio župnik iz Orebića don Marko Stanić. Na misi se molitvom sjetilo svih branitelja i žrtava Domovinskog rata kao i svih žrtava darovanih Domovini kroz hrvatsku povijest.

Pred noć su članovi Kumpanjije izvršili svečanu ophodnju ulicama mjesta uz posjet kućama „debelog i tankog suca“

(Jakov Stanišić i Paval Tvrdeić) koji su ih po starom običaju primili,počastili i izdali kapetanu Kumpanjije Petru Šainu suglasnost da mogu poći do kralja Kumpanjije ( Mirko Poša) koji ih je dočekao oduševljenim uzvikom „Dobro mi došli hrabri sokolovi“. Cijelo vrijeme je vojsku Kumpanjije pratio dežurni doktor, kojega je izvanredno vrlo šaljivo glumio Ivan Šain, koji je osim zdravstvenog pregleda zdravih kumpanjola morao prije njih probati svako piće, posebno vina za koja je stručnim ekološkim pregledima zaključio da je sve dozvoljeno.

Pošto Pupnat nema ambulantu,dr.Šain je pregledao i dvije dame (domaća i strankinja) i kod obje pronašao sumnjive pojave pre zainteresiranog pogleda prema njemu, pak je morao dogovoriti hitni ponovni večernji pregled.

Nakon čašćenja u kući kralja, kapetan Kumpanjije je izdao posebne naputke kako se ponašati na prijemu kod župnika don Mata Aračića. Župnik je bio oduševljen kumpanjolima koji su nakon čašćenja zajednički pošli u crkvu Gospe od sniga gdje ih je župnik i blagoslovio poželjevši im da se svojim viteštvom i plesom od boja predstave publici, s tim više što im je ovo jubilarni 15 po redu godišnji nastup. Mnogobrojna publika je na trgu pored crkve dočekala kumpanjole velikim pljeskom i zajedničkom pjesmom „Pupnate moj“ u kojoj se posebno isticao glas sumještanina Nikše Radovanovića tenora Hrvatskog narodnog kazališta, koji je zatim izveo veći broj pjesama posvećenih Pupnatu i domovini, kada su članovi Kumpanjije izveli viteški Ples od boja i stare bale.

Čestitke Kumpanjiji i mjesnom blagdanu uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja čestitali su Frano Skokandić (zamjenik Dubrovačko neretvanskog župana), Lovro Krstulović predsjednik Gradskog vijeća Korčule i Franc Stenek zamjenik korčulanskog gradonačelnika,kao i predstavnici viteških udruga s otoka Korčule i članovi biljarskog kluba iz Zadra koji u Pupnatu sudjeluju na biljarskom susretu protiv prijatelja iz Pupnata.

U kulturno zabavnom programu je nastupio i mješoviti pjevački zbor “Sveti Roko” iz Lumbarde uz istoimenu klapu “Lumbarda“. Pred kraj svečanog nastupa Kumpanjije,nastavljeno je čašćenje uz toplo meso pečenog vola ,kojega je na ražnju svojoj Kumpanjiji poklonio iseljenik Petar Šain.

Bliže polnoćnim satima i mladi su otočani slavili do zore uz grupu “Vertigo” iz Metkovića.

Tekst i snimak : Niko Perić

 

Pošalji dalje: