Lavanderman posjetio Korčulu

Iako je po mnogočemu domaći film „Lavanderman, istina ili mit“ Hvarski,jer je i sniman u Jelsi i okolici, korčulani su ga sinoć u ljetnom kinu primili i doživjeli kao svoga. Jer snimljena priča o mladiću galebu koji osvaja strankinje prepoznatljiva je i u Korčuli. Ipak lavanda kao biljka koja daje nad naravnu snagu i volju hvarskom mladiću Borisu Bunčugi ( koristi se protiv komaraca, moljaca,glavobolje, nesanice, vrtoglavice) jer je i najpoznatija s otoka Hvara, ali film ima i veći dio korčulanskoga „šuga“ jer je korčulanin glavni glumac Damir Markovina iz Lumbarde. Svake godine je preko ljeta redoviti igrač picigina na čuvenoj plaži Bilin žal u Lumbardi.

Za vrijeme prikazivanja filma u publici je bila cijela obitelj Markovina: Damir i njegov brat Dragan,majka Zina i otac Roko. Osnovne smo podatke o filmu saznali i ranije, ali Damirova priča je ipak dodatni plus za film koji osvaja publiku. Galebova više nema,podsjetio je komentatore bivši iskusni galeb dr. Roko Markovina.

U moje vrime galeb je morao pjevati u klapi,svirati sve instrumente,biti turistički vodič koji je strankinji pružao i te usluge,pa ljubav,suze na rastanku uz obvezno dopisivanje.A čim bi se ona ukrcala na brod, galeb je morao odmah krenuti u novi osvajački pohod. Pa tako je i u ovemu filmu dodao je glavni glumac Damir Markovina.

Filmsku ekipu čine – direktor fotografije Tomislav Krnić, redatelj filma je Zvonimir Rumboldt koji je uspješno koristio strip autora Tonija Favera i crtača Vanča Rebca. Kako autori i glumci nisu imali novčanu podršku,sve su skupa radili prijateljski bez honorara.Tako je i dočekana publika u ljetnom kinu u Korčuli,prijateljski bez ulaznica su imali dvostruki besplatni program. Prvo film u trajanju od 90 minuta, pa zatim višesatni glazbeni program  u izvedbi Narodnog blaga i Fon Biskicha.

Priča je prihvatljiva:Seoski momak Boris Bunčuga postao je snažan i moćan kada je u svojoj 34. godini pao u kotao za preradu lavande u mjestu Pitve na otoku Hvaru.

Nakon toga godine su prolazile,a on nije stario, nego je pokazivao i druge sposobnosti kroz snagu i dosjetljivost. Njegovu moć su znali svi, zainteresirala se i novinarska ekipa koja je htjela otkriti tajne hvarskoga „supermana“.Malo se tko njemu uspio i približiti,dok se nije pojavila TV novinarka Anja Alavanja. Njihovo druženje je prešlo i u prijateljstvo, ali je novinarka zadovoljna obavljenim poslom morala putovati u metropolu radi obrade snimljenog materijala kroz intervju s Lavandermanom, i dok mu je mahala s palube broda, primijetila je kako su dvije cure zagrlila njezinoga tajanstvenog ispitanika.
Bilo je lijepo u filmu vidjeti i prepoznati kroz kraće epizodne uloge i brojnu ekipu poznatih estradnih imena kao: (specijalni gost Zoran Prodanović – Prlja, pjevač grupe Let3, zatim Davor Gobac, Marijan Ban, Vinko Brešan,Rafo Dropulić, Fashion Guru Boris Banović, Dražen Lalić, Krešimir Mišak, Tanja Tušek, Frano Lasić, Marijana Batinić, Petra Nižetić i grupa TBF. Film je bio titlovan uz prijevod na engleskom jeziku.

Tekst i snimak: Niko  Perić

Pošalji dalje: