Dan Općine Lumbarda

Povodom blagdana sv.Roka,koji se slavi i kao zaštitnik Lumbarde, u toj je korčulanskoj općini u nedjelju navečer (14.kolovoza 2011.) svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Lumbarda.

Uz domaćine,sjednici su prisustvovali načelnici općina s otoka Korčule:Ivo Gavranić (Blato), Lenko Salečić (Smokvica), Boris Žuvela (Vela luka), gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, zamjenik gradonačelnika Metkovića Mato Mustapić, zamjenik Dubrovačko neretvanskog župana Frano Skokandić, i mještanin hrvatski veleposlanik pri OESS-u u Beču dr. Mario Nobilo.

Nakon što je predsjednik općinskog vijeća Anto Bezek pročitao brzojavne čestitke,načelnik općine Ivan Radovan je upoznao nazočne s radom i značajnim razvojnim projektima i uspjesima Općine u protekloj godini, uslijedili su pozdravni govori i čestitke gostiju. Nakon pjesme klape Lumbarda,u ime povjerenstva za dodjelu općinskih priznanja dr. Roka Markovine uslijedila je dodjela javnih nagrada i priznanja koje je dobitnicima uručio načelnik Ivan Radovan. Dobitnici javnih priznanja su:

Ivan Batistić učenik trećeg razreda Srednje škole u Blatu koji je u svibnju ove godine na državnom natjecanju iz Tehničke mehanike (statistika + čvrstoća), održanom u Osijeku osvojio prvo mjesto. Na svečanosti je bio i Antin profesor i mentor Ante Žuvela.

Priznanje za sportski uspjeh je dobio lovac Nikola Milina „Pezar“ koji je sa svojim psom(kuja) Astra u listopadu prošle godine na terenima lovačke udruge „Svilaja“ u Ogorju na prvom natjecanju HLS u radu pasa goniča na zeca osvojio sve moguće prve nagrade. Kolektivnu za županiju Dubrovačko-neretvansku, te ekipnu za svoju lovačku udrugu „Kamenjarka“ i pojedinačnu sa Astrom uz prvi nagradni razred.

Za vrijeme svečanosti u Lumbardi Astre nije bilo. Ona spava i čeka nagradu, rekao je njezin vlasnik.

Velikim pljeskom dočekan je dobitnik nagrade za životno djelo akademski kipar Lujo Lozica (rođen u Lumbardi 1934. godine). U Zagrebu je studirao likovne umjetnosti. Kao profesionalni stvaralac izradio je zamašni opus u svim likovnim granama, a danas je poznat u svijetu po svojim radovima u kamenu i mramoru. Osim u nekim gradovima Europe, Lujo Lozica je svom rodnom mjestu svake godine doprinio na projektu Kulturno ljeto u Lumbardi. Posebno se angažirao u obilježavanju 100 te obljetnice rođenja poznatog kipara Frana Kršinića, kao i 100 te obljetnice rođenja njegovog rano preminulog brata također kipara Iva Lozice, zahvalno je naglasio dr.Roko Markovina.

Stvaralaštvo Luja Lozice nastavlja se u njegovom atelieru na otoku Vrniku,gdje je izučio oblikovanjem u kamenu nekoliko mladih klesara iz Lumbarde, Hrvatske i inozemstva.

Nakon svečane sjednice povodom blagdana sv. Roka i dana Općine Lumbarda održan je na trgu ispred župne crkve sv.Roka koncert muške klape Lumbarda i Mješovitog pjevačkog zbora “Sv. Roko”,klape „Nava“ iz Orebića. Prijateljima iz Lumbarde koji su nedavno gostovali u Pupnatu na blagdan Gospe od sniga došli su na uzvratni susret članovi Viteškog udruženja”Kumpanija” Pupnat koji su izveli čuveni mačevalački ples od boja.

Sutra na blagdan sv. Roka održava se u Lumbardi svečana sveta misa i procesija čime će Lumbarda zahvaliti svome zaštitniku sv.Roku.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: