Litvanci uživali na Korčuli

U sklopu projekta “Europa za građane 2007 – 2013” (EACEA) i projekta održivi razvoj mreže bratimljenja gradova Istoka i Zapada u Općini Blato od 11. – 18. kolovoza boravila je delegacija od 50 predstavnika grada Plunge iz Litve, uključujući i članove kulturno umjetničkog društava “Suvartukas”.

Tijekom boravka domaćini su upoznali Litvance s Općinom Blato, njezinim kulturno-povijesnim spomenicima i turističkom ponudom, obišli su i cijeli otok Korčulu. Upoznati su i sa načinom rada Općine, institucija i ureda.

U sklopu ovog projekta održane su radionice i seminari za sudionike Blata i Plunge. Jedna od točka konferencije bila je “Akcija za bolju budućnost” a raspravljalo se o mogućnostima suradnje Blata i Plunge, na razini kulturnih događanja i sportskih natjecanja, naglaskom na mlađe i starije generacije, invalidnih osoba i samih obitelji.

Za Litvansku delegaciju održano je primanje u općinskoj Vijećnici i upoznali su  predstavnici grada Plunge i s predstavnicima Općine Blato. Nakon srdačne dobrodošlice, načelnika Iva Gavranića i predsjednika Općinkog vijeća Želimira Bosnića ,slijedila je prezentacija i bratimljenje Blata i  Plunge. Prvo je kordinatorica projekta za grad Plunge Gintare Gurevičiute, prestavila grad Plunge, a zatim je direktorica TZO- Blato, Maja Šeparović, kao kordinatorica projekta za Općinu Blato predstavila Blato.

Dana 16. kolovoza navečer na Plokati ispred župne crkve Svih svetih članovi KUD “Suvaratukas”iz Plunge priredili su večer folklora. Odjeveni u lijepu nošnju živih boja upoznali su svoje domaćine i goste bogatom folklornom baštinom. Zaista su se potrudili za nastup u Hrvatskoj tj. na blatskoj Plokati jer su za ovu priliku naučili poznatu hrvatsku narodnu pjesmu “Veselo, veselo Zagorci”. Blaćani i njihovi gosti uživali su u nastupu Litvanaca. Oni svake godine nastupaju  na različitim festivalima u Litvi i širom svijeta.

Milovan Cetinić

Pošalji dalje: