Žedna Čara: Vodu nam potrošili na požarištu

Požarište na Korčuli iscrpilo je spremnike vodovoda Blato. Tamošnji rezervoari vode spasili su otok od vatrene stihije, ali su izazvane nove nevolje: Čara je ostala suha.

Zbog teškoća s vodoopskrbom u srcu sezone, dio mještana Čare na Korčuli obratio se Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od koje očekuje potporu u rješavanju problema koji muči šeststotinjak stanovnika i najmanje tisuću gostiju koji su najavili raniji odlazak s ljetovanja ako se stanje s vodom ne regulira. Čara se opskrbljuje vodom iz lokalnog vodovoda koji nije povezan s kopnom pa, ako u spremnicima naglo nestane vode, mjesne špine ostaju suhe.

– Da, obavijestili smo župana o nestašici vode koja traje već treći dan. Da u vlastitoj spremi nisam imao pola vagona vode za hidrofor, ne bismo imali za piće i kupanje na plus četrdeset. Iz vodovoda Blato jutros su nam pustili vodu “na kapaljku”, a koliko će dugo teći, ne znamo.

Ne znam što se događa, je li za nestašicu vode kriv požar u Smokvici, politika ili nešto treće. Znam samo da vladajući u Korčuli nisu bili u stanju zadržati ni dodijeljenu cisternu iz robnih rezervi koja je završila na Hvaru – kaže nam revoltirani Jakov Marelić, HSS-ov predstavnik Mjesnog odbora Čara.

Iz vodovoda Blato, pak, opovrgavaju navode o presahlim špinama i vele kako se stanje u mjesnoj mreži stabiliziralo: – Nema nikakvih problema s vodoopskrbom. Nije točno da mještani Čare tri dana nisu imali vode, prekid je trajao samo jednu večer, i to od 22 sata do jutra.

Samo u ponedjeljak ujutro smo za uvalu Zavalatica isporučili nešto više od deset vagona vode, dok smo Čari dostavili dva vagona. Dakle, 12 i pol vagona a rezerve su osigurane – kazao nam je Frano Pešelj iz vodovoda Brna, iz kojega se opskrbljuju potrošači korčulanskog naselja Čara i uvale Zavalatica.

Dodaje kako su se kratkotrajne smetnje u vodoopskrbi pojavile nakon prošlotjednoga gašenja požara u Smokvici, na koje je potrošeno 20 vagona vode.

Gabrijela Bijelić

Pošalji dalje: