Pjesma s okusom mora i okusom soli

Pjesma Arsena Dedića „S okusom mora i okusom soli“ može se u slobodnom prijevodu pripisati i svakodnevnom sviranju i pjevanju najpoznatijih dalmatinskih pjesama koje svaki dan točno u podne u hladu ispod gradske kule u Korčuli izvodi duo SOL: Ante Petković iz Blata i Dražen Burazer iz Smokvice, dugogodišnji glazbeni prijatelji, uz iskustvo glazbeno-vokalnog načina (gitara i harmonika) tražili su gdje bi „ubili“ par sati ljetnog vremena i krenuli prema gradu Korčuli. Znali su da je ispod spomenute kule najprohodniji dio ulaza u stari grad i da je tu prije par godina svirala i pjevala korčulanska klapa GUC. Njih ove godine nema, i njihovo mjesto nadopunjuje grupa SOL.

Ante Petković je 60-tih godina prošlog stoljeća osnovao klapu Prigradica u kojoj su pjevali uglavnom studenti iz Blata. Ljeti u Blatu i okolici, a zimi u Zagrebu. Zatim se 2002.osniva klapa Dalmacija ( pjevaju i danas). Ante je pronašao posao u rodnom Blatu i ponudio prijatelju iz Smokvice Draženu Burazeru da pokušaju u duetu snimiti CD s najpoznatijim dalmatinskim pjesmama, i uspjeli su.

Dražen Burazer je u mjesnom folkloru, dugogodišnji je član klape Smokvica, pjeva i svira u župnom crkvenom zboru „don Jakov Salečić“ u Smokvici.

Uz kruh i vino, mora se i posoliti, tvrde obojica. Po neki im prolaznik podari monetarni sitniš, a oni svima pjevački krupniš. Čim se oglasi zvono s katedrale i označi 12 sati, kreće pjesma Zvona moga grada, i redaju se sat ipo vremena urbane dalmatinske pjesme koje uključuju širi i raznolikiji repertoar pjesama.

Prekjučer je zabilježen i jedan nesvakidašnji telepatski susret. Pjevali su s dijelom izmijenjenog teksta „ Marijana –tebe ću do podne čekat ja“?!. I dogodilo se da su prolazile dvije Marijane (majka i kćerka) bile izazvane riječima čekanja do podneva, priključile se njima (obje iz Slavonskog broda) i nehotični kvartet zabavio prolaznike koji se zaustave u hladu kule Veliki revelin, dočekani pjesmom naših eminentnih autora  s tradicionalnom muzikom, pa i vrijeme prije ručka lijepo prođe.

Oba glazbenika ističu da su planirali više izvođača iz svih mjesta otoka Korčule. Presudio je strah, ako bi ih bilo više sigurno bi se događalo da netko bude spriječen. Ovako u dvojicu je lakše proći i sto kilometara u oba pravca, i pjesmom rashladiti sebe i goste čiji su ukusi različiti, svatko ima svoju pjesmu, a Duo SOL za svakoga.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Pjesma s okusom mora i okusom soli

  1. marpad (Uredi)

    Ova dvojica baš lijepo sviraju, ali moram vas malo ispraviti. Pjesma se ne zove “Sa okusom mora i okusom soli” nego samo “S okusom soli” i nije ju napisao Arsen nego njegov kum veliki Gino Paoli . (“Sapore di sale”).
    pozdrav s poštovanjem

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.