Inkobrod vjerovnicima duguje 66,3 milijuna kuna

S približavanjem završetka stečaja korčulanskog brodogradilišta Inkobrod d.d. koje će se prodavati na javnome međunarodnome natječaju, vjerovnici brinu hoće li moći naplatiti potraživanja od 66,3 milijuna kuna.

Na popisu vjerovnika su mnogi bivši i sadašnji zaposlenici škvera, kooperanti i dobavljači, te korčulanska obitelj Pivac, kojoj brodogradilište na ime oduzetog zemljišta duguje 1,2 milijuna kuna. Ksenija Mateljan, 77-godišnja umirovljenica, jedna od nasljednica Pivčevih, strahuje da neće biti obeštećena za obiteljsko zemljište, to više što su joj u neformalnim razgovorima čelnici Grada Korčule poručili da novac nikada neće dobiti.

Prema njenim riječima pet članova obitelji Pivac potražuje 1,2 milijuna kuna za 4,8 tisuća metara četvornih zemljišta, oduzetog u nacionalizaciji poslije 2.svjetskog rata.

– Obiteljsko nam je zemljište otela tadašnja JNA. Došli su jedno jutro s puškama i bez naloga i obrazloženja bodljikavom žicom ogradili našu kuću i zemljište: tisuću i pol loza, 15 stabala maslina, magazin, dvije štale, cisterne. Morski prilaz kući također su nam oduzeli i sada je to javno pomorsko dobro. Bodljikava žica još i danas stoji, a na našem zemljištu je navoz za gradnju brodova – kaže gđa Mateljan.

Pokazuje nam sudsku presudu iz 1994. godine po kojoj je Općinski sud u Korčuli presudio da obitelji brodogradilište Inkobrod d.d. mora isplatiti novac za protuvrijednost njihova zemljišta.

– Unatoč tome, mi mali vjerovnici brinemo zbog isplate. Zato sam vijećnicima Gradskoga vijeća Korčule i Vladi RH uputila pismo sa rješenjem Trgovačkog suda u Splitu i potpisom svih vjerovnika, među kojima je i naša obitelj – veli gđa Mateljan, koja je nedavno od Vladina ureda dobila odgovor da nadležni moraju ispuniti obveze, o čemu Grad Korčula mora izvijestiti Vladu.

Željan Petković/EPEHA

Pošalji dalje: