Svečano otvaranje Arhivskog sabirnog centra u Žrnovu

Na otvaranju će sudjelovati i predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić.

Riječ je o 12 milijuna kuna vrijednom projektu uređenja 515 metara četvornih prostora zgrade nekadašnje osnovne škole u Žrnovu koji su većim dijelom financirala ministarstva kulture te mora, prometa i infrastrukture. Gradivo koje će se arhivirati u Sabirni arhivski centar odnositi će se na područje Korčule, Lastova te dio Pelješca od Trpnja do Orebića. Kapacitet ASC je 2010 dužnih metara gradiva, od čega do sada postoji oko 700 metara dužnih. Stoga se procjenjuje kako će ASC imati mogućnost pohranjivati novu građu naredna tri desetljeća.

Gradivo koje će biti arhivirano u Žrnovu odnosi se na građu sudova na Lastovu, u Blato i Korčuli te u Orebiću, na građu notarijata od 17.-19. stoljeća te na gradivo novijih gospodarskih subjekata s ovog područja. U Žrnovu će biti smještena i najvrjednija građa iz Korčule i to do uređenja palače Arneri u povijesnoj jezgri grada.

Investitor projekta je Državni arhiv u Dubrovniku, a u ASC u Žrnovu, kojemu je ovo prva državna institucija, biti će zaposleno troje djelatnika.

dnz.hr

Pošalji dalje: