Tito je bio vodeći autoritet dvadesetog stoljeća

U sklopu Ljetne škole „Temelji liberalne demokracije“  u kino sali je jučer održano  predavanje uglednog znanstvenika povjesničara prof. dr. Iva Banca na pitanje „Gdje je Josip Broz Tito u hrvatskoj povijesti“.

Tito je bio vodeći autoritet dvadesetog stoljeća, rekao je Ivo Banac, o Josipu Brozu Titu,koji je i danas super star i glavni lik naše revijalne scene. Banac je prihvatljivim i jednostavnim rječnikom stvorio zainteresiranost pratitelja njegovog predavanja, govoreći o Titu, KPJ, NOB i vremenu do Titove i Jugoslavenske smrti .

Po njegovim riječima, mi danas ne bismo imali Hrvatsku da je opstao jugoslavenski komunistički režim, kao što je i nismo imali pod tim režimom uz  komunističku ideologiju i postupke Komunističke Partije Jugoslavije kojoj je Tito bio na čelu.

Povjesničar Banac je napomenuo kako se je Tito pojavio na našim prostorima kao ilegalno ime visokog pozicionara, koji je preko četnika došao do partizana.

Draža Mihajlović je nakon susreta s Titom izgovorio da je to Rus, što se izgovorilo i za vrijeme snimanja filma Sutjeska. Zanimljiv je podatak kako je Tito od NDH do kraja rata i federalnog uređenja zemlje posebno izdvajao BiH od članica buduće države,koja je nastala u Jajcu. U BiH su se održale najpoznatije ofenzive,koje su kroz ratno razdoblje, pa godine od 1948.do Staljinove smrti, te obrana od Staljinova pritiska, po zaključku Iva Banca bilo je to Titovo vrijeme, dok su se sedamdesete mogle opisati kao godine koje nisu bile pretjerano značajne u Maršalovu životu, koji je 1920.došao u domovinu, koja se tada zvala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, te se odmah učlanjuje u Komunističku partiju. Sedamnaest godina kasnije postaje generalni sekretar. Partizanski pokret u Narodno oslobodilačkom ratu pokrenut je pod njegovim vodstvom. Osnovna ideja bila je ne samo izbaciti okupatore iz zemlje nego i provesti komunističku revoluciju. Na tom putu, nakon Drugog svjetskog rata mnogi su nestali i ubijeni “u ime revolucije”.

Nakon predavanja, Ivo Banac je odgovarao i na pitanja polaznika Ljetne škole u Korčuli,koji su iako mladi pokazali veliko znanje iz naše povijesti, po ocjeni Iva Banca, koji je na godišnjem odmoru,pak su ga i korčulani molili za dodatna objašnjenja o Titu.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Tito je bio vodeći autoritet dvadesetog stoljeća

  1. moro (Uredi)

    E Banac Banac…Tito ima autoritet u Hrvatskoj isto ka i ti.Na takva razmisljanja mogu samo nasjedat dica orjunasa i jugoslavena kojima je tito i njegov rezim da sve.Sto nisi reka ric dvi o Golom otoku.Bice ti je reka Tito da to ni ni bilo.Bljuv

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.