Vlasnici plovila pazite na propise

Samostalni odjel za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture javlja da su jučer u subotu na području nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik proveli  akciju kontrole i pojačanog nadzora prometa na moru pri čemu je zbog pomorskih prekršaja naplaćeno 53.300 kuna.

Akcijom su bila obuhvaćena područja lučkih ispostava Lastovo, Vela Luka, Korčula, Orebić i Cavtat, kada je ukupno bilo zaustavljeno i pregledano 48 plovila, uz 21 utvrđeni prekršaj.

Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopušteno glisiranje, neposjedovanja isprava te neovlašteno iznajmljivanje plovila.

U nadzoru su uz djelatnike dubrovačke lučke kapetanije sudjelovali i djelatnici MUP-a, Ministarstva financija i Državnog inspektorata.

Isti izvor informacije napominje da akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa s naglaskom na kontrolu glisiranja uz redovite kontrole na moru kontinuirano provode sve lučke kapetanije i ispostave te Služba za nadzor i upravljanje pomorskim prometom tijekom turističke sezone na područjima najgušćeg pomorskog prometa u cilju povećanja sigurnosti plovidbe.

Vama koji imate plovila, posebno ako ih iznajmljujete vodite strogo računa na mogućnost susreta s policijom, ne dozvolite da budete evidentirani i kažnjeni. Glisiranje je lijepo i atraktivno, isto tako plivanje i ronjenje. Nažalost, diljem naše obale svakodnevne su prijave o nepropisnom glisiranju blizu obale. Čitamo i znamo (Horvatinčić) koliko se puta gube ljudski životi, i onda je kasno za bilo kakve akcije.

Zato plovite ugodno,uživajte u ljepotama našega mora. Poštujmo i priključimo se podrškom policijskim akcijama koje će stići i pronaći prekršitelje. Njihove su kontrole dobrodošle u cilju sprečavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronilaca i podizanja opće sigurnosti na moru na što višu razinu .

Niko Perić

Pošalji dalje: