Koncert u katedrali sv. Marka

Centar za kulturu organizirao je sinoć (utorak, 30.kolovoza 2011.) koncert novoosnovanog ženskog zbora „Kolajna“ iz Korčule i mješovite klape „Proćulić“ iz Smokvice,koji su u najljepšem i najboljem zvučnom prostoru kamene katedrale sv.Marka oduševili publiku.

Iz Vaših grla u Božje uši bio je okarakteriziran koncert na kojemu su pjevačice zbora Kolajna izvodile pretežno sakralne skladbe,kao i kod klape Proćulić koji su se prepoznali i po izboru izvornih napjeva sačuvanih na otocima.

Ženski zbor KOLAJNA je osnovan ove godine.Nanizane kao u kolajni,čine ga pjevačice – amateri iz Korčule,Lumbarde,Žrnova i Račišća.Prvi su nastup imale ovo ljeto u Brni,Smokvici i Korčuli.Voditeljica zbora je prof. Tihana Penjak (pratila je zbor na orguljama)koja radi kao nastavnik i voditelj Područnog odjeljenja glazbene škole u Korčuli pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića iz Dubrovnika.Skupa s njima su bili solisti: Ana Tulić-Šale i Mario Penjak.

Klapa PROĆULIĆ (u lokalnom dijalektu Proljeće) je osnovana 2008.godine u obiteljskoj kući Salečić u Smokvici, gdje i žive kao obitelj i postali su prva obiteljska klapa u Hrvatskoj.

U toj simpatičnoj peteročlanoj klapi pjevaju članovi obitelji Salečić.Otac Ivan bavi se glazbom u klapi i zboru,a klapu je uz suglasnost supruge Jadranke osnovao da bi svi u kući pjevali,a ne se svađali,i da budu na okupu,šaljivo nam je dodao Ivan uz nehotičnu usporedbu s imenima Hrvatskih dužnosnika. On je Ivo a supruga Jadranka,u klapi su i kći Marija i sinovi Petar i Jakov. Za kratko vrijeme njegujući otočki stil pjevanja postali su traženi na smotrama i festivalima.Na kraju koncerta zajedno su i Kolajna i Proćulići i publika zapjevali Rajska Djevo Kraljice Hrvata.

Tekst i snimak:  Niko  Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Koncert u katedrali sv. Marka

Komentari su zatvoreni.