Dan oslobođenja Korčule

U organizaciji Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Korčule danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Korčule od fašizma u Drugom svjetskom ratu.Uz antifašiste i brojne sugrađane na Spomeničkom kompleksu u Korčuli bili su i predstavnici Grada Korčule,te antifašisti Splita,Dubrovnika i Združenja borcev za vrednote NOB-e Žalec iz Slovenije.

Svi su oni uz svečanu komemoraciju odavanja počasti poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu položili vijence,kao i pogubljenim Korčulanima koje su kao civile ubili talijanski i njemački fašisti.

Predsjednik SAB-a Korčule Ivo Milat  je spomenuo da je u borbi za slobodu u NOB poginulo na otoku 987 boraca i civilnih žrtava rata,samo je za vrijeme desanta na Korčulu u prosincu 1943.godine među 500 poginulih boraca, poginulo i 350 boraca Prekomorskih brigada.

Uspomena i sjećanje na poginule antifašiste Korčule naša je trajna obveza,bili su to mladi ljudi,među njima više od dvije trećine poginulih imalo je manje od 30 godina života,rekao je Ivo Milat. Između mnogih primjera fašističke borbe,izrekao je obvezu da za nas antifašizam ostaje temeljna vrijednost našeg svijeta, veliki kamen na kojem leži zapadna civilizacija,

široki pokret koji je ujedinio katkad proturječne i neprijateljske ideologije.

Kritički se osvrnuo na riječi ministra MUP-a Tomislava Karamarka kako će doživjeti kao uvredu ako ga netko nazove antifašistom,te da antifašizam treba izbaciti iz Ustava RH.

Ima pravo Karamarko kada ne želi biti antifašista,

poručio je Ivo Milat,jer on sam priznaje da mu nije mjesto u društvu Pabla Picassa, Alberta Einsteina, Jeana Paula Sartrea,Churchilla,Roosevelta,Tita i milijuna bezimenih antifašista koji leže od obala Normandije do balkanskih planina,ukrajinskih i ruskih ravnica.

Nije problem kada Karamarko govori različitim demokratskim mišljenjem,ali je problem kada on tako govori kao ministar,najviši državni službenik koji mora štititi provedbu svih zakona naše države,pa tako i Ustava u kojemu stoji  da je antifašistička partizanska borba jedna od povijesnih temelja na kojemu počiva današnja moderna Hrvatska, završio je Ivo Milat.

Večer prije je u sklopu Dana oslobođenja Korčule u kino sali  održana tribina „Sindikati,na barikade „ na kojoj je govorio Ozren Matijašević,predsjednik Hrvatske udruge sindikata i voditelj Milorad Bibić-Mosor,novinar iz Splita. Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: