Novi naziv Srednje škole

Svečanim imenovanjem od danas se Srednja škola Korčula zove Srednja škola Petra Šegedina Korčula.

Tom svečanom činu otkrivanja ploče s nazivom Petra Šegedina je uz učenike i njihove profesore, prisustvovao veliki broj građana i znanstvenika koji u Korčuli održavaju kulturno-znanstveni skup Dani Petra Šegedina posvećen klasiku čija su djela znatno utjecala na razvoj novije hrvatske književnosti. Skup je na svečanosti preimenovanja škole pozdravio ravnatelj Lovre Botica kazavši da je ovo po broju učenika najbrojnija srednja škola na hrvatskim otocima koja obrazuje učenike u općoj gimnaziji, tehničkoj školi te u industrijsko obrtničkim zanimanjima. Mi danas imamo 338 učenika u 18 razrednih odjela i 57 zaposlenih pohvalno je istaknuo ravnatelj škole prof. Lovre Botica.

Ponosimo se što nam je odobrena želja da se naša škola zove po velikom književniku, svjetskom čovjeku i literatu. Neka ova kamena ploča, jer i danas u kamenu pišemo svoju povijest, bude svjedok da mi u Korčuli znamo cijeniti svoje veličine. Ako je more snaga, maslina blagoslov, loza i vino poezija, onda smo mi na ovom otoku gdje se je i rodio Petar Šegedin, jaki i blagoslovljeni i živimo u pjesmi i vjeri, zaključio je pozdravni govor ravnatelj Botica.

Skup su pozdravili: gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, te Šegedinov prijatelj, Voditelj znanstvenih izlaganja u ime Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dubravko Jelčić i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač.

Inače ova bienalna manifestacija odvija se u Žrnovu, gdje je Šegedin rođen 8. srpnja 1909. godine, u gradu Korčuli, te u Orebiću gdje je i sahranjen u rujnu 1998. godine.

Znanstveni skup Dani Petra Šegedina održava se svake dvije godine u organizaciji Grada Korčule, Leksikografskoga zavoda »Miroslav Krleža« i Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,uz Maticu Hrvatsku i Ministarstvo kulture RH.Uz znanstvenike, Program kulturno- znanstvenog skupa osim izlagača,ima i drugi dio,kao razgledavanje stare gradske jezgre, Gradskog muzeja i Opatske riznice.

Večeras u Postrani u Žrnovu je polaganje vijenca na rodnu kuću Petra Šegedina, uz kulturni program na Postranskoj pijaci. U subotu (17.rujan 2011.) u jutro je polaganje vijenca na spomen ploču na kući u Korčuli, a poslijepodne posjet Orebićima i grobu Petra Šegedina uz polaganje vijenca. Zatim će se u subotu navečer u Gradskom muzeju otvoriti izložba slikara Nikole Skokandića. Skup završava u nedjelju kada će za znanstvnenike biti organiziran izlet „de fora“.

Simpatično je bilo popratiti reagiranje korčulanskih srednjoškolaca koji su nakon četvrtog školskog sata imali pauzu prateći svečanost,a onda uglas rekli: Od četvrtog sata mi više nismo učenici Srednje škole Korčula,nego Petra Šegedina Korčula.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: