Izložba Nikole Skokandića u Korčuli

U subotu 17.rujana 2011. u Gradskom muzeju Korčula otvorena je izložba Nikole Skokandića ,rođenog Korčulanina iz Žrnova ( rođen 1947) koji živi i radi u Splitu, gdje je završio školu za primijenjene umjetnosti, a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 20 je godina (od 1973 do 1993) radio u novinskoj kući “Slobodna Dalmacija” kao grafički urednik,a zatim predaje grafičke predmete u Školi likovnih umjetnosti u Splitu.
Akademski grafičar Nikola Skokandić je za svoja ostvarenja na području grafike dobio brojna priznanja na domaćim i stranim izložbama.

Ova u Korčuli može se usporediti s još većom nagradom,jer su na otvaranju izložbe prisustvovali priznati umjetnici, akademici, ili oni koji od Nikole Skokandića mogu puno naučiti.

Za razliku od dosadašnjih izložbi,ova je u Korčuli postavljena kao grafička mapa-art knjiga s integralnim tekstom pripovijetke Petra Šegedina „Sreća“, po čijim je motivima i nastala,i po prvi put se izlaže kao cjelina u sklopu znanstvenog skupa „Dani Petra Šegedina“.

Uz voditeljicu programa,kustosicu Gradskog muzeja Sani Sardelić,izložbu je otvorila ravnateljica Marija Hajdić, zahvalivši autoru koji je ovom izložbom doprinio višegodišnje želje muzeja, da se u izložbenom prostoru ponude vrhunska djela, vrhunskih umjetnika.

Čestitka i zahvalnost muzeju i Nikoli Skokandiću je uputio Voditelj znanstvenih izlaganja u ime Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  akademik Dubravko Jelčić, koji je kazao „sretan sam što ova grafička mapa-art knjiga sadrži cjeloviti tekst pripovijetke Petra Šegedina Sreća, zato se ponosim što sam u rodnom kraju svoga prijatelja Petra Šegedina koji i nakon smrti živi, jer je u svom impresivnom opusu uvijek promicao hrvatske ideje, kulturu i jezik te je svojim radom zadužio hrvatski narod koji će ga trajno pamtiti. A ova izložba još više upotpunjuje književnu manifestaciju Dana Petra Šegedina.

Ljudi iz Žrnova,rodnog mjesta Petra Šegedina i otoka Korčule,susjednog Pelješca,čije tijelo počiva na groblju u Orebiću, posebno pokazuju sposobnost u raznim ljudskim dostignućima, dok ova izložba pokazuje da ime Petra Šegedina navodi umjetnike na stvaranje djela koja ostaju kao dio bogatstva našeg područja rekao je korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović.

Sani Sardelić koja je i postavila izložbu,za grafičku mapu je kazala da postaje nova umjetnička cjelina u kojoj se vrhunski pripovjedni tekst i sjajne grafike nadopunjuju u ostvarenoj sinergiji ukazujući nam kako umjetnička knjiga ne prestaje biti trajna vrijednost ovog našeg nadasve virtualnog elektronskog doba.

Nakon čestitke akademika Luka Paljetka,koji je i autor dijela tekstova o ovoj grafičkoj mapi,posjetiteljima se je obratio i sam autor Nikola Skokandić, otkrivši da je Šegedinova priča Sreća vratila njegova sjećanja i uspomene kada je jedini put kao dijete od 4 godine vidio legendarnog sumještanina Mikota Pastira (glavni lik priče Sreća )koji je u selu i danas sveprisutan,u pričama,anegdotama,jer je njegov govor bio neobičan,uvijek je govorio u stihovima.

Nakon izložbe brojni su posjetitelji ostali i dalje u izložbenom salonu gdje su se pričale mnoge pojedinosti iz života Petra Šegedina.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: