Novi stroj za preradu maslina nakon 20 godina

VELA LUKA –  U želji suvremenije prerade maslina „Montmotaža-Greben“d.d., tj dio brodogradilišta tvrtka „Presa „, nabavila je novi suvremeni stroj za preradu maslinova ploda. Vrijednost investicije je oko 500.000 eura.

Novi stroj za preradu maslina zamijenio je stari nabavljen u Italiji prije 20 godina. Prema riječima Ranka Franulovića novi stroj za preradu maslina nabavljen je od renomirane europske firme Alfa Laval, a izrađen je od rosfraja s najsuvremenijim tehnologijom prerade. Kapacitet prerade je 4000 kg maslina na sat, što je četiri puta više od dosadašnjeg stroja. Najmanja količina za preradu je 300 kg. U pogonu rade 4 radnika.

Na početku prerade maslina, pri ulasku u pogon, odvajaju se listovi i grančice od ulja, komine i voda. Postoje dva mlina za mljevenje plodova, prvi je čekićar – za dobivanje ulja intenzivnijeg ukusa, a u mlinu s diskovima dobiva se ulje s manje izražene gorčine.

Prerada maslina je potpuno kompjuterizirana. Slijedi stroge eko-standarde pazeći na očuvanje okoliša. Cijena prerade je 1,10 kuna za kilogram ploda, ili 2 kg ulja za 100 kg prerađena ploda. Postotak ulja u prvim prerađenim maslinama je od 10 – 20 posto, što je iznimno dobro nakon suše, a ulje je vrhunske kvalitete. Ostvarena je želja Velolučana da količinu ubranog ploda – prerade na najsuvremeniji način, a time je i ulje vrhunske kvalitete prepoznatljivi velolučki brend do skorog ulaska u EU.

Program razvoja maslinarstva, najznačajnije poljoprivredne grane U Veloj Luci, posljednjih godina u punom je zamahu tako da danas na području Općine ima 115.000 stabala maslina, što je najviše u Dalmaciji. Od ukupne proizvodnje ulja u Hrvatskoj, udio Vele Luke veći je od 10 posto.
Milovan Cetinić (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: