Uređuje se Donje blato

Lumbarda – Prolaznici,većinom motorizirani turisti, koji iz Korčule idu prema Lumbardi, iznenađeno zastanu gledajući s lijeve strane prostrano polje Donje Blato, koje je veći dio godine neprohodno, zaraslo travom i makijom gdje su od živih bića jedini posjetitelji ptice,ždralovi koji zimi tražeći toplije krajeve po nekoliko dana borave na Donjem Blatu, odmarajući se za nastavak leta.Polje pripada općini Lumbarda, čiji je veći dio ove kraške doline bez namjene,jedino su na sušnim rubovima manji vinogradi.Rješenje za spas velike površine i stvaranje plodnog tla je isušivanje, čijom bi se melioracijom dobile mogućnosti za unapređenje maslinarstva, vinogradarstva, povrtlarstva i voćarstva. O tom se je projektu govorilo godinama,govori se i danas s drukčijim tonom u ovoj općini gdje su vidljive iskopine budućeg kanala za drenažu Donjeg Blata u more,kojim će se omogućiti normalno korištenje poljoprivrednog zemljišta u području Donjeg Blata.

Prije par dana su u općini Lumbarda,uz financijsku potporu Hrvatskih voda (slivno područje Opuzen) nastavljeni radovi u iskopavanju odvodnog kanala prema moru.Na gradilištu smo susreli i legendarnog minere Kostu,koji je u podzemlju naišao na ogromnu kamenu površinu. Ova će mrkenta dat posla,ali će bit maknuta,zaprijetio je Kosta, i uspio olakšati dalnje kopanje kanala.

Ivan Radovan,načelnik općine Lumbarda je optimistično raspoložen uz napomenu, da su ovo radovi koji se redovito vrše već četvrtu godinu,u terminu nakon ljeta, jer u drugo doba godine nije moguće zbog zemljišta koje je naplavljeno vodom.

Počelo se od Lokve gdje je prije 4 godine uređena dionica zemlje kaže Radovan. Zatim se je u zadnje dvije godine miniranjem riješio dio druge i treće dionice izgradnje odvodnog kanala prema dijelu polja Sveti Liberan, i kako je planirano,svakodnevni poslovi Hrvatskih voda mogli bi se do kraja ove godine približiti šumskom dijelu prema Solinama,

odakle bi se  kroz slijedeću godinu prokopala posljednja dionica od 400 m kanala,kaže načelnik općine Lumbarda.

Prema planu izgradnje cjelokupnog kanala, Hrvatske vode će sagraditi i postaviti pumpna postrojenja i vodospreme za navodnjavanje polja,dok će suvišna voda istjecati u more.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: