Zbogom Liburniji

Korčulani su jučer poslijepodne kao po nekom pozivu masovnije napunili rivu čekajući Jadrolinijin feribot „Liburnija“ kojemu je ovo bila zadnja duž obalna plovidba na trajektnoj liniji Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Sobra-Dubrovnik na kojoj je Liburnija  od 1. lipnja do 30. rujna ove godine polazila iz Rijeke ponedjeljkom i petkom, a iz Dubrovnika četvrtkom i nedjeljom.Za Korčulane i turiste bile su to ovosezonske plovidbe života,jer su se posebno motorizirani turisti mogli odmarati na brodu,kao i otočani kojima su transportna vozila donosili mnoge potrepštine,dok su opet kamioni i kombi vozila iz otoka prevozili otočne proizvode ( vino,ulje.riba,drvo) do kupaca na kontinentu.

I prije uplovljavanja u korčulansku luku na rivi se ukrcao veći broh vozila stranih registracija,komentiralo se kako je ovo za Liburniju zadnja plovidba, i čeka je rezalište ili prodaja. Najtočnija informacija od dežurnog operativca iz Jadrolinije u Rijeci govori da Liburnija sigurno zbog starosti i dotrajalosti više ne može ploviti na dužim linijama, ide u Lošinj, gdje će zimovati i pričekati daljnju sudbinu. Predsjednik Uprave Jadrolinije dr.sc. Slavko Lončar i sam je emotivno vezan uz Liburniju kojoj se životni vijek završava,bez obzira gradi li se novi brod ili kupuje rabljeni, bitno je bude funkcionalan, odnosno da maksimalno služi svrsi za koju je nabavljen.A Liburnija je opravdala nabavku,i svojom plovidbom osigurala akumuliranje sredstava za nabavu novog broda.

Liburnija je bila 1969 godine sagrađena u Nizozemskoj i krasila ju je životna istina da je bila prvi “feribot” na hrvatskoj obali.Ima 3038 BRT,kapaciteta 700 putnika i 120 vozila,uz to su putnici imaju na raspolaganju 200 kreveta uz mogućnost korištenja avio- ležaja. Skupa s feribotom Ilirija veći niz godina je bila nositelj duž obalnog prometa, uz ogromnu ulogu u Domovinskom ratu. Mi se u Korčuli sjećamo 8.11-1991.godine kada je Jadrolinija morala obustaviti promet svih brodova zbog uvođenja blokade jugo mornarice.ILIRIJA I LIBURNIJA zatekli su se u Zelenici u Boki Kotorskoj gdje im je bilo odobreno da isplove za Korčulu.Dan kasnije “LIBURNIJA” je  isplovila na čelu konvoja “LIBERTAS”(puna hrane za ugroženo stanovništvo Dubrovnika,) i probila treću blokadu jadranskih luka.

Tužnu ulogu posljednjeg dizanja brodskog konopa s kolone na korčulanskoj rivi obavio je djelatnik KTD Hober  Nikša Curačmašući rukama kao da je izgubio nešto najdraže.Nakon prolaza pored gradskih zidina na plovidbi prema Splitu i Rijeci Liburnija je posljednji put  dužim  tuljenjem brodskih sirena pozdravila Korčulu,odakle su  mahanjem rukama korčulani poželjeli da Liburnija zaslužuje imato solidnog nasljednika.Današnji komentari idu u prilog željama putnika,da je ova duž obalna linija trebala potrajati barem do konca listopada,jer lijepa vremena zadržavaju veći broj motoriziranih turista u Korčuli,kao i onih koji bi mijenjali duge vožnje po cestama,za ugodu plovidbe ovim dijelom Jadrana.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Zbogom Liburniji

 1. nilo (Uredi)

  Zbogom Liburnijo!
  Bila si dio mog zivota i mladosti.
  Eto judi moji, stigla nas je jesen,
  (ma o jesen ima lipih dana!!)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. marpad (Uredi)

  jako lijep tekst za sve nas koji smo se godinama vozili tim brodom. a i Slavija je bila dobra i korisna, osobito s onim bočnim pristajanjem koje je Liburnija dobila tek naknadno po uzoru na nju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.