Predstavljanje knjige Korčulanski kameni grbovi

Nakon uspješne promocije  knjige “Korčulanski kameni grbovi 15.- 20. st.” autora Alene Fazinić i Nevena Fazinića na nedavnoj tradicionalnoj manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu,i korčulani su  sa zadovoljstvom u svome gradu popratili predstavljanje knjige u petak navečer. U  Gradskoj vijećnici, kada je u ime nakladnika Gradskog muzeja Korčule uvodne riječi uputila ravnateljica muzeja Marija Hajdić,kazavši da je i do sada bilo pokušaja mnogih istraživača,ali svi uglavnom pronađeni kameni grbovi i natpisi doživjeli su po prvi put na jednom mjestu u spomenutoj knjizi memoriju korčulanske povijesti zapisanu u kamenu.

Grad Korčula obiluje grbovima koji se nalaze na fasadama kula, zidina, javnih i privatnih zgrada,Grbovi Venecije, korčulanskih biskupa i knezova, plemićkih obitelji i zanatlija, nastali u razdoblju od 15. do 18. st., svjedočanstvo su izvrsnosti u obradi kamena korčulanskih majstora u raznim stilskim razdobljima i težnji naručitelja da iskažu moć, vlasništvo i istaknu svoje zasluge ističući ih kao izvanjsko obilježje na fasadama javnih i privatnih objekata, rekla je Marija Hajdić uz podatak da knjiga ima 240 stranica i bogato je ilustrirana s 405 fotografija gdje su autori knjige obradili 373 kamena grba,koje je Neven Fazinić kao dugogodišnji filmski kroničar i istraživač korčulanskih zanimljivosti uspio snimiti dok je dr. Alena Fazinić istaknuti povjesničar umjetnosti o svakom grbu dala svoje stručno mišljenje,i njihov je  višegodišnji timski rad kulturno dobro iznimne vrijednosti, rekla je ravnateljica muzeja,zahvalivši na pomoći Ministarstvu kulture RH, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Korčuli, Zakladi HAZU, Turističkoj zajednici Dubrovačko- neretvanske županije, Turističkoj zajednici Grada Korčule, Općini Lumbarda, Ledi d.o.o., Apoteci Korčula, Korčulanskoj ligi i Yanu Bonguardu.

Dr.Alena Fazinić je kazala da nije bilo fotografske sposobnosti Nevena Fazinića ne bi bilo ni ove knjige jer on je obišao cijeli otok i foto zapisom bilježio prikupljene kamene natpise i grbove koji su preživjeli povijesna previranja, ratove i razaranja.Prema njezinoj priči,mnogi su kameni grbovi znatno oštećeni,pak im se ne znaju ni autori kao ni vlasnici,i oni su u knjizi kataloški posebno izdvojeni,s poukom da traže što hitniju zaštitu i konzervatorsku brigu.

Dok se je kod većih grbova bilo lakše snalaziti u tumačenju, poneki su toliko mali da su tražili i dodatne istraživačke napore,rekla je dr. Fazinić,svrstavši ih u mala čudesa, ne toliko klesarskim umijećem,koliko kiparskim.

Autor fotografija Neven Fazinić je ispričao i mnoge probleme pri pronalaženju ili snimanju kamenih grbova, jer pojedini vlasnici nisu dozvoljavali ni razgovor.

Ipak,doživio sam puno novih pronađenih natpisa na koži,staklu, koji će možda nastaviti ovaj rad,rekao je Neven Fazinić.

Posjetitelji su s pažnjom pratili predstavljanje knjige recenzentice Danke Radić ( inače kustos Muzeja grada Trogira) koja je pohvalila tiskanje ove publikacije, u kojoj se prepoznaje važnost izučavanja, dokumentacije i valorizacije korčulanskih grbova u kontekstu hrvatske i europske heraldičke baštine. U posljednje vrijeme hrvatska heraldika je sve popularnija,čemu je svakako pridonijelo i osnivanje Hrvatskog plemićkog zbora,i Hrvatskoga grboslovnog i zastavoslovnog društva 2006.

Danka Radić je pohvalno ocijenila rad autora knjige,kazavši da je ovakav tip publikacija kod nas nažalost još uvijek rijedak,iako je neophodan za poznavanje kulturne baštine Hrvatske.Ova knjiga omogućava pregled,valorizaciju ali i nadzor nad tim spomenicima što pomaže njigovu očuvanju.Ova knjiga bit će poticaj za analogne knjige o spomeničkoj baštini drugih hrvatskih gradova,rekla je Danka Radić otkrivši i početne radove na prikupljanju materijala za sličnu knjigu o Grbovima grada Trogira.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje: