Bankrot zaprijetio županijskim domovima zdravlja

Dugovi pet domova zdravlja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dosegnuli su 14 milijuna kuna i zaprijetili zastojem u poslovanju tih zdravstvenih ustanova.

Najteža situacija je u metkovskom Domu zdravlja gdje, kako smo pisali, dubioze iznose 10 milijuna kuna, a zaposlenici su već dva mjeseca bez plaće.

Model prevladavanja dugovanja od kojih su najkrupnija ona prema dobavljačima, odnosno farmaceutskim tvrtkama, tražio se na sastanku zamjenika župana Frana Skokandića s ravnateljima pet domova zdravlja.

Rečeno je kako su gubicima u poslovanju pridonijeli smanjeni medicinski timovi po općinama koje nemaju domove zdravlja. Izostanak novca za minimalni broj djelatnika, kao posljedica odluke Minsitarstva zdravstva iz 2003. godine, domovi zdravlja su, pojasnili su ravnatelji, nastojali pokriti iznajmljivanjem prostora, ali su zakupom uspjeli pokriti tek polovicu iznosa.

Probleme u poslovanju stvaraju i specijalističke službe, te timovi Hitne medicinske pomoći jer je pokretanje županijske Hitne medicinske pomoći tek u začetku, istaknuto je na sastanku.

Dogovoreno je kako će se u suradnji s vodstvima jedinica lokalne samouprave pokušati osigurati dodatna sredstva za medicinske timove u manjim općinama, da će ravnatelji domova iz decentraliziranih sredstava državnog proračuna nastojati smanjiti udio za tekuće poslovanje radi otplate duga.

S Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje razgovarat će se o neispunjenim obvezama Zavoda prema domovima zdravlja, a ravnatelji su najavili i sastanak s predstavnicima dobavljača kako bi se izbjegle blokade računa županijskih domova.

Zamjenik župana Frano Skokandić naglasio je kako Županija najveću mogućnost uštede vidi u objedinjavanju javne nabave domova zdravlja u Pločama, Metkoviću, Veloj Luci, Korčuli i Dubovniku s domovima za starije i nemoćne, te Općom bolnicom Dubrovnik.

Dožupan smatra kako bi jedinstven sustav javne nabave doveo do značajnih ušteda, te ga je predstavio kao “najveću nadu za rješenje problema gomilanja dugova”.

Gabrijela Bijelić / EPEHA (Slobodna Dalmacija)

Pošalji dalje: