Što manja općina, veći šerif

Županije, općine i gradovi imaju moć učiniti vas bogatašem ili siromahom, ovisno o odlukama njihovih čelnika. Tu često dolazi do nelogičnosti, odnosno činjenice da nekome zemljište postaje nevrijedno, dok se istovremeno susjedovo na istoj poziciji pretvara u vrlo vrijedno

Da je pravedno – nije, ali je po zakonu, poanta je priče o kreiranju prostornih planova na području županija, općina i gradova, odnosno famoznom ‘prebacivanju’ građevinskog u poljoprivredno zemljište i obrnuto. Ovisno o tome s kime ste i koliko ‘dobri’.

NELOGIČNOSTI

Naime, temeljem odredbe članka 134. Ustava RH, a sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, županije, gradovi i općine su samostalni u odlučivanju u poslovima iz svog samoupravnog djelokruga, u koje spadaju i poslovi prostornog i urbanističkog planiranja. Tim zakonom nije zabranjeno mijenjanje granica građevinskog područja na način da se istovremeno građevinsko područje u jednom dijelu smanjuje, a u drugom povećava. Drugim riječima, županije, općine i gradovi imaju moć učiniti vaše zemljište vrijednim ili nevrijednim, ovisno o odlukama njihovih čelnika. Tu često dolazi do – svjesnih ili nesvjesnih – nelogičnosti, odnosno činjenice da nekome zemljište postaje nevrijedno, dok istovremeno susjedovo na istoj poziciji ostaje (ili postaje) vrlo vrijedno.

Opširnije u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

Dube Marjanović – DV

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Što manja općina, veći šerif

  1. pantagana (Uredi)

    nažalost, neki su naši sugrađani već upoznali okrutnost/dobrobit ovoga zakona, ali i bezglavoga podizanja ruka u gradkome vijeću. koliko god da je zakon nelogičan, ipak zadnju rič bi tribala imat logika naših vjećnika!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.