Jegulje na Donjem blatu

Ovih je dana na močvarnom terenu Donje blato u blizini Lumbarde na otoku Korčuli primijećen boravak jegulja.Kako ovaj zapušteni teren nije njihovo stanište,pojava je zainteresirala ljude koji ne znaju specifičnosti života ovih jegulja čije je zmijoliko tijelo dugačko oko jednog metra.

Drago Jurjević sigurno je najbolji poznavatelj života i flore i faune na Donjem blatu. Njegova kuća se nalazi na brežuljku, odmah iznad rubnog dijela Donjeg blata, odakle on svako jutro uz korištenje lovačkog dalekozora prati mnoge pojave,kao dolazak ždralova,jegulja, pa na pojedinim mjestima i rast najljepših tulipana,nažalost i uništavanje ovog terena,na kojemu on i boravi radi vlastite znatiželje,gdje i poneke pojave istražuje.

Drago priča,da pojava jegulja nije rijetka.Na površini Donjeg blata postoji poveća lokva gdje se jegulje i skrivaju. Nedostupan teren,pun ljepljivog blata jegulje koriste da bi preživjele.Nažalost,površina je mala,lokva je većim dijelom presušila zbog višednevne suše, mulj smrdi, a preostala voda je topla, zbog čega je uočeno njihovo ugibanje.

Drago Jurjević komentira,kako su u prošlim vremenima,ljudi, bez ikakvih mineralnih primjesa i biokemijskih pomagala držali jegulje u svojim cisternama za vodu,koja je uvijek bila čista i svježa, jer su se jegulje hranile svim mogućim insektima,kojih im na Donjem blatu ne fali,posebno je ovih dana primjetna velika pojava komaraca.

Dr.sc.Vladimir Onofri iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Dubrovniku,pojasnio nam je pojavu jegulja na otoku sasvim prirodnom pojavom.

Jegulja voli mirniju vodu i mekano dno.Po danu se drži mulja, a noću traži hranu. Hrani se crvima, raznim račićima, ribljim mrijestom i sličnim vodenim životinjicama.Proždrljiva je i grabežljiva,rađa se u moru i umire u moru.Na Donjem blatu,uz spomenute uvjete, jegulju ugrožava i nekontrolirana upotreba različitih pesticida u poljoprivredi.One su morskim putem dospjele do otoka Korčule, i onda su prema lokvi na Donjem blatu pronašle put blatnjavim izljevom vode u more.
Zaštita močvarnih staništa bila je tema brojnih  razgovora u općini Lumbarda,gdje su u tijeku i radovi na izgradnji odvodnih kanala kojima bi se višak vode odvodio prema moru,čime bi se ova močvarna površina i zaštitila,pa dobila i novi sadržaj uzgoja biljnih kultura.

Tekst i snimak:Niko Perić

Pošalji dalje: