U Korčuli Konferencija Praxis

U Korčuli je danas u Domu kulture započela trodnevna konferencija o jugoslavenskoj praxis-filozofiji i Korčulanskoj ljetnoj školi (1963-1974), koja se održava zajednički s regionalnim uredom Rosa-Luxemmburg-Stiftung za jugoistočnu Europu i Kulturforuma Rosa-Luxemmburg-Stiftunga iz Berlina. Za 60 sudionika konferencija se simultano prevodi.

Uvodničari Boris Kanzleiter iz Stutgarta, (vodi kancelariju Rosa Luxemburg Stiftung za jugoistočnu Europu u Beogradu) i Vladan Jeremić iz Beograda (zaposlen je kao projektni organizator Rosa Luxemburg Stiftung, i priznati teoretičar kroz mnoge regionalne i internacionalne projekte vezane za politički aktivizam i kulturu) su podsjetili da je Korčula u razdoblju od 1963. do 1974. godine bila jedinstveno mjesto razmjene i diskusija s onu stranu svih hladnoratovskih granica i podjela, i mjesto okupljanja kritičkih intelektualaca kako sa Istoka tako i sa Zapada.

Za Fondaciju Roza Luksemburg je kazano da je to njemačka politička fondacija, kojoj je glavni cilj da omogući političko obrazovanje, i predstavlja struju demokratskog socijalizma,i da predano radi u okviru tradicije radničkog, ženskog, antifašističkog i antiratnog pokreta. Fondacija je u rujnu 2010,godine otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu,koja koordinira projekte u jugoistočnoj Europi,gdje podržava projekte koji se zalažu za socijalnu pravdu i jačanje sindikalnih prava zaposlenih,za ravnopravnost žena u javnom, ali i u privatnom životu,kao i za otvaranje mogućnosti za političko angažiranje i zastupanje interesa mladih ljudi. Isto tako, za kritičko suočavanje s prošlošću i formuliranje suvremene ljevičarske politike.

Brojni su predavači govorili na teme: Nova ljevica, društveni pokreti i nevladine organizacije, Mjesto sjećanja i aktualnosti pod nazivom PRAXIS – kritika i Humanistički Socijalizam.

Dr. Ante Lešaja se osvrnuo na događaje iz 1990. godine kad su se u korčulanskoj knjižnici uništavala spomenička baština posvećena antifašističkoj borbi, a također i isključivošću motivirano uništavanje knjižne i druge dokumentacijske građe. Nažalost, istražne radnje tadašnjih nadležnih državnih organa su izostale, kazao je dr. Lešaja.

Uz njega, kao korčulanina i poznatog aktiviste iz političke ekonomije u 20. stoljeću,na konferenciji je govorio i mladi korčulanin Petar Milat, kao višegodišnji koordinator teorijskog,izdavačkog, muzičkog i filmskog programa Multimedijalnog instituta, koji je ugostio veći broj istaknutih teoretičara i umjetnika. Milat je sudionik većeg broja domaćih i međunarodnih stručnih simpozija i konferencija.

Kazao je da je nekadašnja Korčulanska ljetna škola bila okupljalište tadašnje marksističke inteligencije.

Na temu Sjećanje i suvremenost upriličen je razgovor sa akterima Korčulanske ljetne škole, na čemu su se zalagali predavači: Zagorka Golubović, Božidar Jakšić, Gajo Sekulić, Nebojša Popov i Lino Veljak, dok je moderaciju vodio Petar Milat.

Obrađena je i tema Praxis i kultura, na kojoj su govorili Krunoslav Stojaković (Praxis kao kognitivni okvir kulture?), Branka Ćurčić:(Kultura po mjeri čovjeka) i Gal Kirn (Crni val kao umjetnički odraz Praxis-a?).

Nikola Perić

Pošalji dalje:

5 komentara “U Korčuli Konferencija Praxis

 1. afer (Uredi)

  TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI !

  Dakle, čuvaj se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu – ili bolje rečeno , onog koji čita samo jednu (istu) knjigu

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. najbolji (Uredi)

  radnici ,seljaci i poštena intelegencijo !!!

  1.RADNICI-nestali
  2.SELJACI-nema ih više
  3.poštena intelegencija – uglavnom se dobro okorstila
  to jest nakrala
  i šta je ostalo …..e moj narode!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. mama mia (Uredi)

  Korčula je i dalje centar marksističke inteligencije, i to kvadratne M4.

  Inteligencija x 4

  M1-Marelić
  M2-Milat
  M3-Mirko
  M4-Matić

  i tajna inteligencija
  M5 – Mama Mia

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.