Gradski vijećnici ili gradske budale?

Na 8. sjednici Gradskog vijeća koje je sazvano u četvrtak 27. listopada između 12 točaka nalaze se tri koje se odnose na gradsku ustanovu “Športski objekti Korčula” – skraćeno “ŠOK” što je valjda nešto točnije. Po dvije točke se odnose na Gradsku knjižnicu, Gradski muzej i Centar za kulturu.

Iako je ustanova “ŠOK” nositelj izgradnje 40 miljunske investicije gradnje zatvorenog bazena (financira RH i Županija sa 80% sredstava) i objekt je pred završetkom, Gradski će vijećnici tek sada, krajem listopada 2011. raspravljati (ako uopće budu raspravljali ili samo uobičajeno glasovali po diktatu 4M) o točkama “Izvještaj o radu za 2010.” i “Program rada za 2011”.

Iako je Gradsko vijeće bilo raspušteno, to ne može biti nikakva izlika jer funkcionira već preko 5 mjeseci a jednom se gradi bazen. Uostalom, već dugo postoji praksa da se razni “Planovi-programi rada” gradskih ustanova “raspravljaju” na Gradskom vijeću ulazeći barem 6-7 mjeseci u period koji se “planom” pokriva, što je postalo besmisleno.

Koliko besmisleno najbolje pokazuje “Program rada za 2011.” ustanove Športski objekti Korčula u kojem stoji pod točkom 3.:

Ravnatelj ustanove – Dalibor Antunović (VSS), imenovan za ravnatelja na četiri godine po Odluci Upravnog vijeća ustanove «Športski objekti Korčula» (UV-2-05⁄2009), donesenoj 13. svibnja 2009. godine, na temelju članka 42. Zakona o ustanovama (NN, broj 76/93) te članka 22. Statuta ustanove «Športski objekti Korčula». Suglasnost na Odluku dao je u ime osnivača Ustanove, Gradonačelnik Grada Korčule dana 04. lipnja 2009. godine (KLASA:  022-05⁄09-01⁄45, URBROJ: 2138/01-3-09-2). Pred Općinskim sudom u Korčuli, odnosno Županijskim sudom u Dubrovniku se vodi postupak, u predmetu u kojem se traži pobijanje odluke Upravnog vijeća o izboru ravnatelja Dalibora Antunovića, a za što je Ustanova «Športski objekti Korčula» angažirala odvjetnika da je zastupa. Završetak postupka se očekuje u 2011. godini.

Iako je u vrijeme pisanja “Programa rada za 2011. ŠOK-a” to bilo vjerojatno točno (pisan je u veljači 2011.) već 8. ožujka 2011. Županijski sud u Varaždinu (ne u Dubrovniku!), stalna služba u Koprivnici, presudio je i riješio da se potvrđuje presuda Općinskog suda u Korčuli od 6. studenog 2009., kojom se poništava kao nezakonita Odluka Ustanove “Športski objekti Korčula – Upravnog vijeća kojom je Dalibor Antunović izabran za ravnatelja Ustanove “Športski objekti Korčula”.

Gradski vijećnici o tome neće raspravljati jer se to naravno ne spominje u dokumentima za sjednicu (zbog kronologije događaja ali i neugodnosti). Vjerojatno će o tome raspravljati tek krajem 2012., možda 2013. ili vjerojatnije – nikada.

Gradski vijećnici neće naravno ni raspravljati o sastavu Upravnog vijeća ŠOK-a koje je imenovano još 2009. i koje je donijelo odluku koja je prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda nezakonita (i koja je prouzročila sudske troškove Ustanovi i oštetila druge kandidate), istog Upravnog vijeća koje je imenovalo opet istu osobu za vršitelja dužnosti ravnatelja Ustanove (niti 30 dana od presude koja kaže da ta osoba nije imala uvjete za ravnatelja), a ovoga puta suglasnost na Odluku u ime osnivača Ustanove dao je Povjerenik.

Ali, nisu vijećnici raspravljali o toliko toga bitnog pa zašto bi i o ovome. Od odnosa Grada Korčule i Keruma ili odjednom Tommy-a pa do prostornog plana koji je mimoišao Gradsko vijeće unatoč obvezi da mora doći na Vijeće. A malverzacije sa skupim građevinskim zemljištem u gradu Korčuli većinski su ignorirane.

Vjerojatno većini vijećnika nije ni poznato kako će shopping centar koji se upravo gradi u Potoku uopće izgledati, a kamoli iole bitniji detalji ili financijski odnosi u cijelom projektu.

Tko su i što rade svi članovi Upravnih vijeća svih gradskih ustanova ne pitaju se. Iako su baš ti ljudi produžena ruka Gradskog vijeća u ustanovama! Ne mare ni za činjenicu da je ravnatelj KTD-a Hober skoro 4 godine ravnatelj bez da je izabran na natječaju (od srpnja 2007. do svibnja 2011. unatoč obvezi raspisivanja natječaja od strane Skupštine KTD-a iz 2007.).

O jednome će sigurno već na ovoj sjednici raspravljati: o točki 9. “Prijedlog Pravilnika o ustroju i unutarnjem redu ŠOK-a” kojom se planira 10-tak radnih mjesta u toj ustanovi.

Dnevni red za 8. sjednicu:

 1. Usvajanje zapisnika sa 5. sjednice Gradskog vijeća
 2. Usvajanje zapisnika sa 6. sjednice Gradskog vijeća
 3. Izvješće Gradske knjižnice “Ivan Vidali” o radu u 2010. godini
 4. Program rada Gradske knjižnice “Ivan Vidali” u 2011. godini
 5. Izvješće Gradskog muzeja o radu za 2010. godini
 6. Program rada Gradskog muzeja za 2011. godini
 7. Izvješće o radu Ustanove “Športski objekti Korčula” u 2010. godini
 8. Program rada Ustanove “Športski objekti Korčula” za 2011. godinu
 9. Prijedlog Pravilnika o ustroju i unutarnjem redu Ustanove „Športski objekti Korčula“- prethodna suglasnost
 10. Izvješće o radu Centra za kulturu Korčula u 2010. godini
 11. Plan rada Centra za kulturu Korčula za 2011. godinu
 12. Prijedlog Zaključka o prihvaćanju inicijative za pristupanje Grada Korčule Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova

Tino Andrijić

Pošalji dalje:

4 komentara “Gradski vijećnici ili gradske budale?

 1. Sramota (Uredi)

  SRAMOTA,SRAMOTA, SRAMOTA…

  1. SRAMOTA da nitko nije napisa komentar na ovaj članak.

  2. SRAMOTA da su mladi vijećnici SDP obećavali da će se stvari promijeniti, puhat će za vrat starim SDP-ovcima. Pušu im u Š**** , da mi napisat di.
  Tvrdili su da će vijeće biti češće, sa manje točaka, da neće biti namještanja radnih mijesta i parcela, i još mnogo toga, sramite se , fikusi.

  3. SRAMOTA, Da više nikoga ni ni briga što se događa u gradu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Na moru (Uredi)

  Sta vise komentirati, sve skupa opcenito o ljudima koji vode grad je zalosno. A ti mladi, pogotovo neki od kada su dobili stolicu u vijecu neznaju se putem javiti jer sada misle da su netko i nesto.
  A nemaju pojma da bas oni bi trebali biti primjer grada svojim ponasanjem.
  Sada samo treba cekati da vidimo sta ce biti od projekta Potok, kolika cijena parkinga ce biti iako u svim velikim shopping centrima u Hrvatskoj, parking se ne naplacuje u podzemnim garazama.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. norant (Uredi)

  problem našeg društva je isključivost pojedinca, pa kad sam simpatizer HDZ onda su svi SDP komunjare, ili obrnuto kad sam simpatizer ili član SDP onda su svi u HDZ lopovi, u takvim okolnostima isključivost ne možemo kao pojedinci razmišljati realno i racionalno donositi sudove ili odluke o nećemu…mijenjajte SEBE da bi promjenili političare

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Optimista (Uredi)

  Evo ga na onima runjalima na račun našega novoga bazena. A vidite, ŠOK će uskoro otvorit 10 novih radnih mista za naše mlade sugrađane. Zapravo 11 ako se među njih ubroji sadašnji ravnatelj. Samo ništo me ipak muči. Iz onoga što piše u pridloženomu pravilniku o ustroju prosječni koeficjent za plaću svakog od 11 zaposlenih bi će 1,12. Ako je to koeficijent koji se primjenjuje na prosječnu bruto plaću u Gradu, pa ako je ta prosječna bruto plaća, recimo, 7.000 kuna, onda će svaki misec ŠOK-u tribat oko 85.000 kuna za plaće iliti godišnje oko miljun kuna. Lipi soldi, dakako, samo iz kojega ih škafetina izvuć? Ma ćemu briga. Oli nan inako stalno ne govoridu da solada ima za bacat samo hi triba znat vazest. Sadašnji ravnatelj i Gradonačelnik koji je više puti do sad javno reka da je ovi bazen najveći razvojni projekat našega Grada sigurno znaju kako do tih solada doć samo za sada muću da in niko ne uleti isprid nosa pa da oni ostanu na suho.
  Uostalon, siguran san da će na Vjeću više nego jedan vjećnik pitat kako će se sve te plaće isfinancirat i da će i ravnatelj i Gradonačelnik sve lipo spjegat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.