Šelebaj direktor Mediteranske plovidbe

Nadzorni odbor Mediteranske plovidbe na sjednici održanoj 6. studenog opozvao je dosadašnjeg direktora Vinka Kapelinu, a na njegovo mjesto imenovao Vladimira Šelebaja ­ Selliera.

‘Zbog teškog financijskog stanja, novi krizni management uz potporu stručnjaka iz branše ima zadaću financijski i operativno restrukturirati poduzeće te stabilizirati, a zatim i proširiti poslovanje, poglavito na strana tržišta, s ciljem da se Mediteranska plovidba vrati na pozicije koje je izgubila prošlih godina’, stoji u priopćenju korčulanskog brodara.

Vrlo dinamično razdoblje u Šelebajevom životu započelo je prije nekoliko tjedana, kada je nakratko preuzeo upravljanje tvrtkom Pevec, da bi se nakon samo nekoliko dana razišao sa vlasnikom. Zatim je bio pred ulaskom u upravu HŽ Holdinga, za koji je, kako neslužbeno doznajemo, već bio pripremio plan restrukturiranja.

No Šelebaj će, umjesto državnim poduzećem, na kraju ipak upravljati privatnom tvrtkom: nekadašnji menadžer u Glumina banci, Privrednoj banci i Diokiju, koji se čak bavio i televizijskom produkcijom, konačni je dogovor postigao s Mediteranskom plovidbom.

Kako je tvrtki sjedište u Korčuli, Šelebaja očekuju i promjene u obiteljskom životu: za pretpostaviti je da njegova supruga Dijana Čuljak Šelebaj zbog obaveza na HTV-u neće s njim preseliti na jug.

‘Iščupati’ Mediteransku plovidbu iz krize bit će veliki izazov, jer nekoć snažna brodarska tvrtka posluje samo s jednim svojim i dva unajmljena prekooceanska broda, a posljednih se godina spominje najčešće zbog sukoba nekoliko suvlasničkih frakcija. Tvrtka je 2008. zaključila s gubitkom od 6 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine bilježi dobit od skromnih 200 tisuća kuna.

Najveći pojedinačni dioničar je kolekcionarka umjetnina Neda Young, Korčulanka koja živi u Americi i drži oko 48 posto dionica, a od većih dioničara tu su i udruga Medplov, Vjeran Filippi i HFP. Prošlo je ljeto Neda Young konačno uspjela uz pomoć nekoliko manjih dioničara preuzeti nadzorni odbor i postaviti novu upravu, na čelu s Antom Jukićem, kojeg je u veljači ove godine zamijenio Vinko Kapelina, a na čije mjesto sad dolazi Šelebaj. Da i nema drugih pokazatelja, takva promenada direktora ne sluti na dobro.

Oriana I. Novokmet (tportal.hr)

LINK: ORIGINALNI ČLANAK

Pošalji dalje:

6 komentara “Šelebaj direktor Mediteranske plovidbe

 1. runja (Uredi)

  Ma baš krasno, ovi novi diretur doša je po nalogu šefice da dokrajči nekad najboju firmu!?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Brodogradilišta upropaštavaju oni koji o nikakvoj gradnji ne znaju ništa, željezare savitljivci koji snagu željeza ne mogu čak ni sanjati. A plovidbe potapaju oni koji nisu i neće nikud zaploviti, jer ih je strah odavno svezao uz kopno gramzljivosti. Najtužnije u svim hrvatskim pričama – poput ove o Mediteranskoj, ali i one o Marku Polu koji je iskoračio na kopno i više ga nitko ne može vratiti njegovom morskom životu, najtužnije i najgore što nam se događa je osjećaj bespomoćnosti. A tako nam malo treba za radost: modro more, dobar vjetar i siguran brod kojim ćemo kroz život. Je li zaista došlo vrijeme da Mediteranska prestane biti plovidba, pa je potpuno svejedno koji će joj pridjev preživjeti u imenu? I čija će – tako zaustavljena – konačno biti?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. R.Vilovic (Uredi)

  Cestitam Zdenki Andrijic i hvala joj na divnom i istinitom članku o Medit plovidbi.Kako sam jos i danas vec i stariji pomorac i uvijek osijecam-cutim more u zilama, stalno se pitam kako je moguce da svi oni “divni businessmen” uspijevaju unistiti brodogradilista, plovidbe i brodove sto je nasem covjeku,pomorcu uvijek bio izvor zivljenja i slavna tradicija.Kako to oni nonsalantno rade bez imalo griznje savjesti i covjecnosti ljudima koji su vjekovima zivjeli od mora i sa veseljem gradili svoje familje…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Naravno da je Zdenka uvik osjecajna i dobra duša svih onih pozitivnih vila.

  Ali vrime je loše,i to traje već duže godina.Svi mi znamo da je pretvorba samo izbacila na povrsinu (vecinom )ona najgora rjesenja.Nekolicina brzih,odlucnih,dobropovezanih novonastalih poduzetnika su uglavnom mislili na svoje žepe,a dok se masa svita obada i udružu i nekako mobiliziraju snagu za pravi pravac-ode voz.
  Barem je tako u 90 posto slucajeva meni poznatim.Nije bas puno blistavije ni u drugim državama koje su morale kroz pretvorbu.

  Dok nas neki Gandi,Obama,Matija Gubec ne organizira u nesto bolje sutra(naravno na demokratski način)ne vjerujem da ce se velikoj masi nešto bitno promijeniti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ramzes3 (Uredi)

  gosp.Šelebaj ima vrhunske rezultate iza sebe nek je uredi do kraja al sreća da ima medijsku podršku možda bude i u otvorenom jedan dan .

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.